Ko je bio moćni general čije je ubistvo naredio Tramp

Solejmani je od 1998. vodio iransku elitnu jedinicu Iranske islamske revolucionarne garde (IRGC) koja se bavi tajnim operacijama u inostranstvu
10581 pregleda 4 komentar(a)
General Kasem Solejmani, Foto: AP
General Kasem Solejmani, Foto: AP
Ažurirano: 03.01.2020. 09:25h

Tri rakete tipa "kaćuša" pale su na međunarodni aerodrom u Bagdadu, objavili su tokom noći irački bezbjednosni zvaničnici. U napadu su poginula dvojica visokih iranskih zvaničnika - general Kasem Solejmani (62) i Abu Mahdi al-Muhandis.

"Ovo za nas predstavlja ratni čin i prvi odgovor Teherana biće napad", izjavio je nakon napada jedan neimenovani iranski zvaničnik reporterki Njujork tajmsa Farnaz Fasihi, iransko-američkoj novinarki koja dugi niz godina piše o Iranu.

"Ovo je izuzetno opasna i suluda eskalacija", izjavio je iranski šef diplomatije Džavad Zarif.

Pentagon je saopštio da je Solejmani ubijen po naređenju američkog predsjednika Donalda Trampa.

Ko je bio general Kasem Solejmani

Od 1998. general Solejmani vodio je iransku elitnu jedinicu Iranske islamske revolucionarne garde (IRGC) koja se bavi tajnim operacijama u inostranstvu, prenosi Indeks.

Sjedinjene Američke Države smatraju IRGC terorističkom organizacijom koja je odgovorna za smrt stotina američkih ili njima savezničkih vojnika i zvaničnika. Pentagon vjeruje kako je Solejmani posljednjih mjeseci učestvovao u organizaciji višebrojnih napada na koalicione baze u Iraku, uključujući i onaj 27. decembra u kojem je poginulo američko i iračko osoblje, piše CNN.

Solejmani je važio za bliskog saradnika iranskog vjerskog vođe, ajatolaha Alija Hamneija i smatran je za mogućeg budućeg iranskog lidera, prenosi RTS.

Njujorker je za generala Sulejmanija, svojevremeno, pisao da kontroliše čitav niz iranskih proksi operacija po Bliskom istoku – od Hezbolaha u Libanu, šiitskih milicija u Iraku do kurdskih snaga u Siriji.

Borba protiv ISIL-a

Iako je za Amerikance Solejmani bio ključni protivnik njihovih saveznika, bitno je spomenuti koju su ulogu imali on i Iran u borbi protiv ISIL-a.

Dok su se američke snage i lokalni saveznici borili protiv ISIL-a u Siriji i u Iraku, iranske snage gurale su ih natrag u Irak. Solejmani je često vodio tu borbu na frontu. Dodatno, Solejmanijeva jedinica savjetovala je snage odane predsjedniku Asadu i naoružala hiljade šiita, a u Iraku je podržala šiitske paravojne snage koje su pomagale u borbi protiv ISIL-a, piše BBC.

Nakon učešća u borbi protiv Islamske države, general Solejmani postao je slavna i poštovana osoba u Iranu.

Abu Mahdi al-Muhandis

Abu Mahdi al-Muhandis bio je zamjenik vođe Iračkih narodnih mobilizacionih snaga (PMF). PMF je šiitska paravojna snaga koja se sastoji od bivše policije bliske s Iranom.

Prema iračkom zakonu iz 2016. godine, PMF je kategorizovan kao nezavisna vojna sila koja odgovara direktno premijeru.

Bonus video: