Makron: Francuska posvećena nastavku borbe protiv Islamske države

Francuski predsjednik je pozvao na smirivanje tenzija koje su pojačane nakon što je u američkom vazdušnom napadu u Iraku u petak ubijen iranski general Kasem Solejmani
671 pregleda 0 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Emanuel Makron, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je njegova zemlja posvećena nastavku borbe protiv džihadista Islamske države i dodao da to uključuje i njeno vojno prisustvo na Bliskom istoku.

Makron je danas na sastanku vlade u Parizu osudio "agresivne namjere" Irana kao i iransku odluku o odustajanju od međunarodnog sporazuma o nuklearnom programu.

Francuski predsjednik je pozvao na smirivanje tenzija koje su pojačane nakon što je u američkom vazdušnom napadu u Iraku u petak ubijen iranski general Kasem Solejmani.

Francuska ima oko 1.000 vojnika u sastavu međunarodne vojne koalicije predvodjene SAD, koja se u Iraku i Siriji bori protiv Islamske države.

Makron je u telefonskom razgovoru sa predsjednikom SAD Donaldom Trampu u nedelju "izrazio potpunu solidarnost" sa međunarodnom koalicijom i dodao da će njegova zemlja raditi na smirivanju tenzija.

Parlament Iraka u nedelju je zatražio da američki vojnici u sastavu koalicije napuste Irak.

Bonus video: