Ministar odbrane SAD: Nije donijeta odluka o povlačenju vojnika iz Iraka

"To je bilo nepotpisano (pismo), nacrt" pisma, namijenjenog nekim iračkim vojnim komandantima, jer je posljednjih dana bilo povećanih pokreta američkih trupa u Iraku, rekao je general Mili
4463 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: AP
Ilustracija, Foto: AP
Ažurirano: 06.01.2020. 23:50h

Ministar odbrane SAD Mark Esper izjavio je danas da Vašington nije donio odluku o povlačenju vojnika iz Iraka, pošto se pojavilo pismo američkog generala u kojem se nagovještava odlazak Amerikanaca iz te zemlje.

"Nije donijeta bilo kakva odluka o napuštanju Iraka. Niti ima odluke da odlazimo, niti smo poslali bilo kakve planove za povlačenje ili za pripremu povlačenja", rekao je Esper novinarima, u vrijeme veoma zategnutih odnosa SAD sa Iranom, prenosi Asošiejted pres.

Esper je kazao da ne zna ništa o pismu generala američke vojske u kojem se nagovještava da su u toku pripreme za povlačenje vojske iz Iraka, ali je naveo da ima izvjesnog pregrupisanja snaga SAD.

Šef Pentagona je dodao da SAD ostaju posvećene borbi protiv ekstremista Islamske države u Iraku i regionu.

Irački parlament juče je zatražio od vlade da protjera iz zemlje snage međunarodne koalicije na čelu sa SAD.

Agencija Frans pres javila je večeras da je njen novinar vidio pismo generala Vilijama Silija, komandanta američkih snaga u Iraku, kojim SAD obavještavaju vojnu komandu Iraka o "repozicioniranju" koalicije antidžihadističkih snaga kako bi se "bezbjedno i efikasno povukle iz Iraka".

"Poštujemo vašu suverenu odluku kojom naređujete naš odlazak", piše u pismu čiju su autentičnost za AFP potvrdili jedan američki i jedan irački vojni zvaničnik.

Uz to, agencija AFP je kasno večeras prenijela iz Vašingtona da je pismo američke vojne komande u Iraku, u kojem se Bagdad obavejštava o premještanju američkih snaga, vjerodostojno, ali da je "poslato greškom" i to preuranjeno.

To je je izjavio načelnik Generalštaba, general Mark Mili.

"To je bilo nepotpisano (pismo), nacrt" pisma, namijenjenog nekim iračkim vojnim komandantima, jer je posljednjih dana bilo povećanih pokreta američkih trupa u Iraku, rekao je general Mili novinarima.

"To je greška do koje je došlo bez loše namjere", rekao je general.

Tenzije širom Bliskog istoka znatno su povećane otkako su SAD u petak ubile iranskog generala Kasema Solejmanija, po mnogima drugog najmoćnijeg čovjeka u Iranu. Napad je izveden bespilotnom letjelicom na bagdadskom aerodromu.

Bonus video: