UN ponovo traže produžetak dozvole za konvoje humanitarne pomoći u Siriji

Rusija i Kina su krajem decembra stavile veto na predlog odluke Savjeta bezbjednosti o produšetku dostavljanja pomoći od godinu dana preko četiri granična prelaza Sirije - dva s Turskom, a po jedan s Jordanom i Irakom
817 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: AP
Ilustracija, Foto: AP

Ujedinjene nacije su danas ponovo zatražile obnavljanje dozvole koja 10. januara ističe za njihove konvoje kamiona s humanitarnom pomoći, da bi i dalje mogli da prelaze granicu Sirije i dostave pomoć Sirijcima.

Iako to UN smatraju neophodnim, članice Savjeta bezbjednosti UN nisu uspjele da se dogovore o produženju te dozvole koja je na snazi od 2014. godine.

"Nema alternative za tu operaciju koja je pomogla stotinama hiljada ljudi", rekao je novinarima u Ženevi Jens Lerke, portparol Službe UN za koordinaciju humanitarnih poslove (OCHA).

Rusija i Kina su krajem decembra stavile veto na predlog odluke Savjeta bezbjednosti o produšetku dostavljanja pomoći od godinu dana preko četiri granična prelaza Sirije - dva s Turskom, a po jedan s Jordanom i Irakom.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzija je tada izjavio da je ta odluka nepotrebna jer su sirijske vlasti preuzele kontrolu nad većim dijelom zemlje.

Tako sva pomoć sada mora kroz Damask.

U Ženevi je portparol objasnio da su UN od 2014. godine preko četiri granična prelaza poslale 30.000 kamiona pomoći.

"Operacija iz Turske povećana je za više od 40 odsto zbog povećanja humanitarnih potreba", dodao je on.

Objasnio je da se prekograničnom pomoći na sjeveru Sirije podržavaju četiri miliona ljudi, od čega se 2,7 miliona oslanja isključivo na tu operaciju UN.

"Milioni ljudi u Idlibu su zarobljeni", te nemaju alternative, upozorio je Jens Lerke.

Uprkos primirju objavljenom u avgustu, u regionu Idliba je prije nekoliko nedjelja ponovo izbilo nasilje.

Bonus video: