Esmail Gani – čovjek koji je naslijedio generala Solejmanija

Kao i Solejmani, i Gani je učestvovao u ratu Irana i Iraka 1980–1988. godine, u kojem se novouspostavljena iranska vlast sukobila sa snagama Sadama Huseina
3797 pregleda 0 komentar(a)
Gani, Foto: AP
Gani, Foto: AP

Mjesto koje je ostalo upražnjeno ubistvom iranskog generala Kasema Solejmanija, brzo je zauzeo general Esmail Kani. Da li će uspjeti da opravda povjerenje koje mu je ukazano?

Esmail Gani je od 1997. godine bio zamjenik komandanta elitnih jedinica Kuds Kasema Solejmanija, kojeg oplakuju milioni građana Irana i Iraka.

Ova specijalna jedinica u sastavu Iranske revolucionarne garde je formirana na početku Iranske revolucije 1979. godine, kako bi branila islamski sistem, podsjeća BBC.

Gani (63) je rođen u sjeveroistočnom gradu Mashadu, drugom najnaseljenijem iranskom gradu i važnom centru za šiitske hodočasnike.

Iranskoj revolucionarnoj gardi Gani se prodružio još 1980. godine. Kao i Solejmani, i Gani je učestvovao u ratu Irana i Iraka 1980–1988. godine, u kojem se novouspostavljena iranska vlast sukobila sa snagama Sadama Huseina.

U tom konfliktu nastalo je prijateljstvo Solejmanija i Ganija. "Mi smo djeca rata", rekao je Gani, prema pisanju iranskih medija.

Nakon rata, Gani se pridružio jedinicama Kuds i bio je stacioniran u provinciji Korasan, koja se graniči sa Avanistanom i Turkmenistanom.

Nema mnogo podataka o njegovim aktivnostima u tom periodu, ali se zna da, dok je Solejmani bio fokusiran na zapad, Gani je brinuo o interesima Irana na istoku zemlje, kao što su trgovina narkoticima i pomoć Avganistanu u borbi sa talibanima.

Ganiju su Sjedinjene Države 2012. godine uvele sankcije.

Iranski mediji prenijeli su njegovu izjavu iz 2017. godine da će prijetnje američkog predsjednika Donalda Trampa protiv Irana "naškoditi Americi".

"Sahranili smo mnoge... kao što je Tramp i znamo kako da se borimo protiv Amerike", rekao je tada Gani, podsjeća Rojters.

Solejmani je radio na rastu uticaja Irana na Bliskom istoku i aktivnoj ulozi u Siriji, Iraku, Libanu i Jemenu i smatran je drugim čovjekom po značaju u Iranu, iza ajatolaha Hamneija.

Najavljujući Solejmanijevog nasljednika, ajatolah Hamnei je rekao da će jedinice Kuds ostati nepromijenjene, prenosi RTS.

Stariji saradnik u Institutu arapskih zalivskih zemalja u Vašingtonu Ali Alfoneh smatra da je težak posao pred Ganijem.

"Teško je za očekivati da će Gani, birokrata, uspjeti da nadomjesti harizmatično vođstvo svog prethodnika", rekao je Alfoneh koji očekuje da će se Ganijeva moć bazirati na snazi samih jedinica kojima upravlja.

Bonus video: