DRUGA POSJETA

Putin doputovao u Siriju i sastao se s Asadom

Putin se sastao s Asadom u ruskoj vojnoj bazi u Damasku, javila je SANA, ne navodeći druge detalje
3953 pregleda 0 komentar(a)
Putin na sastanku sa Asadom, Foto: Beta/AP
Putin na sastanku sa Asadom, Foto: Beta/AP

Predesjednik Rusije Vladimir Putin danas je doputovao u Siriju i sastao se s predsjednikom Bašarom Asadom i drugim zvaničnicima te zemlje razorene ratom.

To je druga posjeta Putina Siriji, gdje ruska vojska od 2015. godine ratuje na strani vladinih snaga protiv pobunjenika.

Putin se sastao s Asadom u ruskoj vojnoj bazi u Damasku, javila je SANA, ne navodeći druge detalje.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su Putinu i Asadu predstavljeni vojni izvještaji o situaciji u različitim regionima Sirije.

U razgovoru s Asadom, Putin je kazao da je "ogromna distanca pokrivena po pitanju obnove državnosti i teriorijalnog integriteta Sirije", naveo je Peskov.

Poseta rukog lidera Siriji je u vrijeme izuzetno velike napetosti između SAD i Irana, drugog velikog saveznika Sirije. Tenzije su naglo porasle otkako su SAD u petak ubile iranskog generala Kasema Solejmanija, u napadu dronom na bagdadskom aerodromu.

U Iranu mnogi pozivaju na osvetu Vašingtonu zbog ubistva Solejmanija.

Američki vojnici stacionirani su na istoku Sirije koja bi se mogla pretvoriti u poprište rata s Iranom.

Putin je Siriju prvi put posetio 2017. godine kada je objavio da je misija ruske vojske u Siriji uspješno okončana. Rusija je bila glavni saveznik Asada prethodnih godina i otkako je 2015. godine počela dejstvo iz vazduha, doprinela je preokretu u građanskom ratu u njegovu korist.

U tom ratu koji je počeo u martu 2011. poginulo je više od 400.000 ljudi.

SAD su prošle nedjelje na zapadu Iraka i istoku Sirije iz vazduha napale baze iračkih jedinica podržanih od Irana. U tim napadima poginulo je 25 boraca, a ranjene su desetine.

Vašington je upozorio brodove na moguću prijetnju od Irana u vodama Bliskog istoka, dok je američka vojska u saveznoj državi Juta započela vježbu s 52 borbena aviona. Predsjednik SAD Donald Tramp u subotu je zaprijetio da će gadjati 52 lokacije "veoma važne za Iran i iransku kulturu".

Preporučujemo za Vas