Trampov savjetnik: SAD neće tolerisati najnovije prijetnje Irana

O'Brajen je pred novinarima branio američki napad bespilotnom letjelicom
2514 pregleda 0 komentar(a)
Robert O'Brajen (u sredini), Foto: AP
Robert O'Brajen (u sredini), Foto: AP

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost, Robert O'Brajen, izjavio je danas da SAD neće tolerisati najnovije prijetnje Irana, dok tenzije rastu zbog ubistva iranskog generala Kasema Solejmanija.

O'Brajen je za Foks njuz rekao da su iranske prijetnje Amerikancima i američkim poslovnim interesima "prisutne oko 40 godina", od Iranske revolucije 1979. godine, i dodao da Vašington pažljivo posmatra situaciju.

On je kasnije pred novinarima branio američki napad bespilotnom letjelicom u petak u kojem je ubijen iranski general Kasem Solejmani i obavještajne podatke na osnovu kojih je ta operacija bila izvedena, ocijenivši da su oni bili "veoma jaki".

SAD su poslije tog napada, izvedenog na bagdadskom aerodromu, saopštile da je Solejmani planirao ubistvo brojnih američkih diplomata i vojnika.

Ubistvo Solejmanija, po mnogima drugog najmoćnijeg čovjeka u Iranu, znatno je podiglo tenzije između Vašingtona i Teherana i ugrijalo atmosferu širom Bliskog istoka.

U Iranu mnogi pozivaju na osvetu Vašingtonu zbog ubistva Solejmanija, dok je američki predsjednik Donald Tramp u subotu zaprijetio da će gađati 52 lokacije "veoma važne za Iran i iransku kulturu", poslije čega su SAD u saveznoj državi Juta započele vježbu s 52 borbena aviona.

Agencija Tasnim javila je danas da je Iran razradio 13 planova za osvetu Solejmanija i citirala riječi sekretara iranskog Vrhovnog savjeta bezbjednosti Alija Šamkanija da bi i najslabiji od tih planova bio "istorijska noćna mora" za SAD.

"Ako američki vojnici ne napuste naš region dobrovoljno, mi ćemo učiniti nešto da njihova tijela budu iznijeta u horizontalnom položaju", rekao je Šamkani.

Bonus video: