PRED NOVINARIMA U VAŠINGTONU

Pompeo branio legalnost napada u Bagdadu, pravdao moguće akcije protiv Irana

"Nikada nisam vidio da ova administracija donosi odluke takve prirode bez potpunog i dubinskog preispitivanja pravne osnove", rekao je državni sekretar SAD
3073 pregleda 0 komentar(a)
Pompeo, Foto: AP, AP
Pompeo, Foto: AP, AP
Ažurirano: 07.01.2020. 19:17h

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je danas branio legalnost američkog napada u kojem je prošle nedjelje u Bagdadu ubijen iranski general Kasem Solejmani, i unaprijed opravdavao bilo kakve buduće američke vojne akcije protiv Irana.

"Nikada nisam vidio da ova administracija donosi odluke takve prirode bez potpunog i dubinskog preispitivanja pravne osnove", rekao je on novinarima u Vašingtonu.

Upitan da li su pravnici konsultovani prije napada izvedenog u petak, kada je u Bagdadu ubijen moćni iranski general, rekao je da ne može konkretno da odgovori na to. 

"Često pravnici unaprijed analiziraju sve opcije koje su predstavljene predsjedniku Sjedinjenih Država, tako da se provjerava legalnost svake opcije", rekao je Pompeo i dodao: "Siguran sam da je tako bilo" i u ovom slučaju.

Pompeo je optužio ministra spoljnih poslova Irana, Mohamada Džavada Zarifa, da laže o prirodi boravka u Iraku Kasema Solejmanija, šefa posebne jedinice za operacije u inostranstvu Revolucionarne garde, iranske ideološke vojske.

"Rekao je da je Solejmani bio u Bagdadu u diplomatskoj misiji. Ko to može povjerovati?", rekao je državni sekretar, ironično govoreći o Solejmaniju: "Taj gospodin, taj diplomata visokog ranga!?". 

"Znamo da to nije tačno", "te laži smo ranije već slušali", "to je potpuno lažno", tvrdio je on. 

"Nije bio tamo u diplomatskoj misiji", insistirao je Pompeo, takođe negirajući da je iranski general radio na "sporazumu" sa Saudijcima "da se smanji rizik" na Bliskom Istoku.

Upitan o prijetnji predsjednika Donalda Trampa da će gađati i mjesta kulture u Iranu u slučaju vojnog odgovora Teherana na smrt Solejmanija, američki državni sekretar je ponovo uvjeravao, kao već nekoliko puta do sada, da bi Vašington postupio u skladu s međunarodnim pravom.

"Svi predviđeni ciljevi, ma koja akcija bila sprovedena, uvijek će biti u okviru međunarodnog ratnog prava", rekao je on.

"To je u potpunosti u skladu sa onim što je predsjednik rekao", dodao je, dok je nekoliko američkih opozicionih stručnjaka i poslanika već reklo da smatra da bi napad na mjesta kulture predstavljao "ratni zločin".