U Australiji 10.000 kamila pred odstrijelom zbog vode

Stanovništvo se žali na žedne životinje koje upadaju u njihova naselja i očajnički traže vodu
4125 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: AP
Ilustracija, Foto: AP

Dim od šumskih požara u Australiji prešao je Tihi okean i stigao do gradova u Južnoj Americi, upozorila je Svjetska meteorološka organizacija.

Dim je nebo nad Oklandom na Novom Zelandu već obojio u narandžasto, ali je i nebo nad udaljenim gradovima u Južnoj Americi postalo sivo, a Svjetska meteorološka organizacija podsjeća i na izvještaje o izrazito crvenom zalasku Sunca u argentinskom glavnom gradu Buenos Ajresu.

"Požari su izazvali opasno zagađenje vazduha i zaprijetili zdravlju ljudi u velikim gradovima u Australiji i na Novom Zelandu, dok je dim prešao hiljade kilometara preko Pacifika do Južne Amerike", rekla je portparol Svjetske meteorološke organizacije Kler Nulis.

Dodala je i da je dim je vjerovatno stigao do Antarktika.

U Australiji 10.000 kamila pred odstrijelom zbog vode

Lokalne australijske vlasti planiraju da ubiju oko 10.000 kamila, jer se stanovništvo žali na žedne životinje koje upadaju u njihova naselja i očajnički traže vodu.

Aboridžanski zvaničnici udaljenih predjela sjeverozapada Južne Australije odobrili su odstrijel kamila koji bi trebalo da traje pet dana, prenosi Tanjug.

Lokalna uprava napisala je u dopisu koji je objavljen na Fejsbuku da "izuzetno velike grupe kamila i drugih divljači pri potrazi za vodom uznemiruju udaljene aboridžanske zajednice".

Procjenjuje se da u Australiji ima više od milion kamila, a njihova populacija je u porastu.

Bonus video: