Iran ispalio desetine raketa na baze u Iraku u kojima su smještene američke trupe

Revolucionarna garda je upozorila sve okolne zemlje da će se naći na meti napada ukoliko iz njih američke snage budu pokretale napade
44655 pregleda 151 komentar(a)
Ispaljene na desetine projektila, Foto: Screenshot
Ispaljene na desetine projektila, Foto: Screenshot
Ažurirano: 08.01.2020. 09:16h

Iranska revolucionarna garda ispalila je destine projektila na bazu Ajn el Asad u Iraku u kojoj se nalaze američke trupe, piše agencija AP.

Iranska državna televizija tvrdi da je u napadu ubijeno 80 američkih državljana, dok u Pentagonu još uvijek procjenjuju štetu nastalu nakon napada.

Iran je saopštio da je ovo mjera samoodbrane i da neće izvoditi dalje napade, ali da će još snažnije odgovoriti ukoliko bude novih napada na Iran. Iračke vlasti saopštile da nema stradalih Iračana u bazama. Amerićki predsjednik Donald Tramp najavio obraćanje u srijedu ujutru.

Nedugo poslije prvih eksplozija, iranska Revolucionarna garda saopštila je da je na bazu Ajn el Asad ispaljeno na desetine projektila.

Ne navodi se koliko je raketa pogodilo bazu, jer ih je nekoliko presrela američka protivvazdušna odbrana.

Revolucionarna garda je upozorila sve okolne zemlje da će se naći na meti napada ukoliko iz njih američke snage budu pokretale napade.

Američke oružane snage su, nakon eksplozija, potvrdile da su projektili ispaljeni sa iranske teritorije.

Projektili su ispaljeni i na bazu Erbil na sjeveru Iraka.

Iranska televizija je nakon proglasa Revolucionarne garde, prikazala snimak početka raketnog napada.

O raketnom napadu hitno je obaviješten predsjednik SAD Donald Tramp, rekla je njegiva predstavnica za medije Stefani Grišam.

Hezbolah, libanska šiitska milicija sa vezama sa Iranom, objavila je ”početak osvete za smrt generala Kasima Solejmanija".

Bonus video: