ponovo optužio Iran da je najveći sponzor terorizma

Pens: Amerikanci su sigurniji nakon ubistva Solejmanija

Potpredsjednik SAD je poručio da Vašington ne želi promjenu režima u Iranu, već da vlast tamo "promijeni svoje ponašanje"
680 pregleda 0 komentar(a)
Pens, Foto: AP, AP
Pens, Foto: AP, AP

Potpredsjednik Amerike Majk Pens ponovo je optužio Iran da je najveći sponzor terorizma. Istakao je da su Amerikanci sigurniji nakon ubistva iranskog generala Kasema Solejmanija.

Drugi čovjek Amerike u intervjuu za CBC kaže da je Vašington dobio obavještajne podatke koji ukazuju na to da je Iran zatražio od iračkih milicija, svojih saveznika u toj zemlji, da ne napadaju američke ciljeve. Prema Pensovoj ocjeni, poslije jučerašnjeg napada na američke baze u Iraku, Iran polako odstupa.

"Amerikanci mogu da budu noćas mirni zahvaljujući liderstvu predsjednika Trampa, ali i velikom profesionalizmu naše vojske posljednjih nedjelja. I pored iranskog napada na naše baze zbog spremnosti naše vojske nije bilo žrtava, ni među Amerikancima ni Iračanima. Imamo posla sa zemljom koja je vodeći državni sponzor terorizma više od 20 godina", rekao je Pens.

Istakao je da će SAD nastaviti da budu spremne i da se suočavaju sa Iranom onako kako je predsjednik Tramp to do sada radio, prenosi RTS.

"Ne želimo promjenu režima u toj zemlji, već da vlast tamo promijeni svoje ponašanje", dodao je Pens.

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Keli Kraft uputila je pismo svjetskoj organizaciji u kojem nudi obrazloženje akcije izvedene prošle nedjelje kada je ubijen iranski general Kasem Solejmani.

"Ubistvo Solejmanija je bilo iz samoodbrane, a Amerika je spremna da preduzme dodatne slične akcije radi zaštite našeg osoblja i interesa na Bliskom istoku. Takođe smo spremni da bez preduslova započnemo ozbiljne pregovore sa Iranom, sa ciljem da se spriječi dalje ugrožavanje mira i stabilnsoti u svijetu", navela je Kraftova u pismu.

Iz Ujedinjenih nacija je pozdravljena najava svjetskih lidera da ne žele veliki sukob u regionu i da čine sve da se izbjegne dalja eskalacija situacije.

"Za Ujedinjene nacije je važno da Irak ne plati cijenu zbog rivalstva drugih zemalja. Mi podržavamo jedinstvo i suverenitet te zemlje. Generalni sekretar Guteres je uputio apel za mirom, a njegova poruka svjetskim liderima je bila jasna – ne dozvolite da se pogorša situacija, pokažite maksimalnu uzdržanost i obnovite dijalog i međunarodnu saradnju", poručio je Stefan Dižarik, portparol generalnog sekretara UN.

A Predstavnički dom Kongresa glasaće o rezoluciji koja ima za cilj da ograniči ovlašćenja predsjednika Trampa da pokreće vojne akcije protiv Irana, najavila je predsjedavajuća tog doma Nensi Pelosi. Do glasanja će doći pošto su neki kongresmeni zabrinuti zbog toga što Trampova administracija nije razmatrala strategiju i odluke tokom brifinga sa poslanicima.

Preporučujemo za Vas