Istražitelji: Posada ukrajinskog aviona nije uputila poziv za pomoć

Istražitelji su rekli da je avion zahvatio požar prije nego što se srušio
3054 pregleda 2 komentar(a)
Sa mjesta nesreće, Foto: AP
Sa mjesta nesreće, Foto: AP

Iranski istražitelji saopštili su danas da članovi posade ukrajinskog aviona koji se srušio u Iranu nisu uputili poziv za pomoć i da su pokušali da se vrate ka teheranskom aerodromu.

Iransko civilno vazduhoplovstvo objavilo je preliminarni izvještaj dan nakon pada ukrajinskog aviona.

Istražitelji su rekli da je avion zahvatio požar prije nego što se srušio.

Oni su rekli i da je avion izazvao snažnu eksploziju prilikom pada, vjerovatno zato što je rezervoar letjelice bio pun goriva za let ka Kijevu, u Ukrajini.

U izvještaju je potvrđeno da su obje crne kutije sa podacima i komunikacijom u pilotskoj kabini pronađene, ali da su oštećene i da je dio memorije izbrisan.

Svih 176 putnika i članova posade poginulo je prilikom pada aviona.

Zelenski: Uzdržimo se od spekulacija

U Ukrajini je danas Dan žalosti, a predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da vlada razmatra nekoliko mogućih uzroka pada aviona u Iranu u kojem je poginulo 176 ljudi iz sedam zemalja.

Zelenski je u televizijskom obraćanju pozvao sve da se uzdrže od manipulacija, spekulacija, teorija zavjere i preuranjenih ocjena kada je riječ o padu ukrajinskog aviona u Iranu, prenosi Rojters.

Zelenski je rekao da će razgovarati sa iranskim predsjednikom kako bi se unaprijedila saradnja o otkrivanju uzroka pada aviona, prenosi Tanjug.

Bonus video: