poručio da Teheran "ne traži eskalaciju sukoba ili rat"

Iranski ambasador u UN: Završili smo osvetu za ubistvo generala

Taht-Ravanči je naveo da je operacija bila "precizna i mete su bile vojne, tako da nije bilo kolateralne štete za civile i njihovu imovinu u tom području"
5442 pregleda 12 komentar(a)
Iranski ambasador Madžid Taht-Ravanči, Foto: Screenshot/YouTube
Iranski ambasador Madžid Taht-Ravanči, Foto: Screenshot/YouTube

Iran je završio svoju osvetu za ubistvo generala Kasema Solejmanija i neće preduzimati nove vojne akcije ako ne bude bilo američke agresije, rekao je ambasador Irana pri Ujedinjenim nacijama, Madžid Taht-Ravanči.

U pismu Savjetu bezbjednosti UN, Madžid Taht-Ravanči je napisao da Teheran "ne traži eskalaciju sukoba ili rat" nakon što je to iskoristio pravo na samoodbranu, preduzimajući "odmjeren i odgovarajući" vojni odgovor, koji je ciljao na američku vazdušnu bazu u Iraku, prenosi Rojters.

Taht-Ravanči je napisao da je operacija bila "precizna i mete su bile vojne, tako da nije bilo kolateralne štete za civile i njihovu imovinu u tom području".

"Naša akcija je bila proporcionalna ubistvu Kasema Solejmanija. Naša akcija je završena. Ako Amerikanci ne budu vojno djelovali protiv Irana, što se nas tiče, nećemo uzvratiti", rekao je Taht-Ravanči, odgovarajući na pitanje agencije Tas o reakciji Teherana na izjavu američkog predsjednika Donalda Trampa, prenosi RTS.

Tramp je rekao da su SAD spremne za mir sa Iranom, ali je najavio i nove oštrije sankcije prema Teheranu.

Iranski diplomata je dodao da je Teheran postupio u skladu sa Članom 51 Povelje UN koji govori o pravu na samoodbranu.

"Ali, ako odluče da djeluju vojno, Iran neće imati izbora nego da odgovori", naglasio je Taht-Ravanči..

Iran je izveo raketne napade na dvije baze sa američkim vojnicima u Iraku kao odgovor na američko ubistvo generala Revolucionarne garde Kasema Solejmanija.

Preporučujemo za Vas