Američka ambasadorka pri UN: Ubistvo Solejmanija bilo iz samoodbrane

"Amerika je spremna da preduzme dodatne slične akcije radi zaštite našeg osoblja i interesa na Bliskom istoku", poručila je Keli Kraft
1964 pregleda 6 komentar(a)
Kraft, Foto: AP
Kraft, Foto: AP
Ažurirano: 09.01.2020. 11:33h

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama, Keli Kraft, uputila je pismo svjetskoj organizaciji u kojem nudi obrazloženje akcije izvedene prošle nedjelje, u kojoj je ubijen iranski general Kasem Solejmani.

"Ubistvo Solejmanija je bilo iz samoodbrane, a Amerika je spremna da preduzme dodatne slične akcije radi zaštite našeg osoblja i interesa na Bliskom istoku. Takođe smo spremni da bez preduslova započnemo ozbiljne pregovore sa Iranom, sa ciljem da se spreči dalje ugrožavanje mira i stabilnsoti u svijetu", navela je Kraftova u pismu, prenosi Rojters.

Prema njenim riječima, ubistvo Solejmanija opravdano je članom 51 Povelje UN, po kome se od zemalja zahtijeva da odmah podnesu izvještaj Savjetu bezbjednosti UN o svim mjerama preduzetim u ostvarivanju prava na samoodbranu.

Dodala je i da su smrt Sulejmanija i vazdušni napadi na Irak i Siriju bili odgovor na eskalaciju serije oružanih napada prethodnih mjeseci na Bliskom istoku, prenosi Tanjug.

"Cilj je bio da se Iran odvrati od sprovođenja ili podržavanja napada, kao i da se degradira njegova sposobnost da vrši napade", napisala je Kraft.

Bonus video: