predložio izmjenu Zakona o nacionalnoj politici zaštite životne sredine

Tramp predložio ukidanje federalnog nadzora životne sredine

Zakon je nazvao lošim i rekao da će promene ubrzati proces odobravanja projekata koji su dobili velika sredstva federalne vlade.
1028 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: AP, AP
Tramp, Foto: AP, AP

Predsjednik SAD Donald Tramp predložio je danas izmjenu Zakona o nacionalnoj politici zaštite životne sredine čime bi se smanjio federalni nadzor životne sredine kako bi se ubrzao proces odobravanja velikih projekata.

On je rekao da se SAD ne mogu takmičiti na tržištu ukoliko birokratski sistem "koči u izgradnji onoga što nam je potrebno".

Tramp je predložio izmjenu Zakona o nacionalnoj politici zaštite životne sredine, koji zahtijeva od federalnih agencija da razmotre uticaj velikih građevinskih projekata na zemlju i na divljinu.

Zakon je nazvao lošim i rekao da će promene ubrzati proces odobravanja projekata koji su dobili velika sredstva federalne vlade.

Šefica nezavisne trgovinske grupe proizvođača nafte i gasa, An Bradburi rekla je da su među predloženim izmjenama i one koje će ubrzati izdavanje dozvola za naftne projekte, uključujući cjevovode, na saveznom zemljištu.

Trampova administracija snažno podržava izgradnju cjevovoda uprkos lokalnim suprotstavljanjima.

Demokratski poslanici i grupe za zaštitu životne sredine kažu da će izmjene izuzeti od nadzora projekate velikih zagađivača.

Predsjednik Ričard Nikson potpisao je 1. januara 1970. Zakon o nacionalnoj politici zaštite životne sredine uslijed javnog negodovanja zbog izlivanja nafte u Santa Barbari u Kaliforniji 1969. i drugih zagadjivanja vazduha, vode i zemlje u SAD.

Preporučujemo za Vas