Francuski ministar: Iran bi mogao imati nuklearno oružje za godinu ili dvije

Teheran je u nedjelju objavio kako više neće ograničavati proizvodnju obogaćenog uranijuma, čime je prekršio ključnu odredbu nuklearnog sporazuma iz 2015. godine
896 pregleda 0 komentar(a)
Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, Foto: AP
Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, Foto: AP

Iran bi mogao imati nuklearno oružje za jednu ili dvije godine, ako nastavi da krši odredbe nuklearnog sporazuma iz 2015, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Žan-Iv Ledrijan u petak.

"Ako nastave s kršenjem Bečkog sporazuma, onda da, unutar relativno kratko vremenskog razdoblja, između godinu i dvije godine, oni bi mogli imati pristup nuklearnom oružju, što nije opcija", rekao je Ledrijan za radio RTL.

Ministri EU se sastaju danas

Ministri vanjskih poslova EU vanredno će se sastati u petak kako bi raspravili o napetostima između SAD i Irana koje su eskalirale nakon američkog ubistva generala Iranske revolucionarne garde Kasema Sulejmanija, na što je Iran odgovorio raketnim napadom na dvije američke vojne baze u Iraku.

Teheran je u nedjelju objavio kako više neće ograničavati proizvodnju obogaćenog uranijuma, čime je prekršio ključnu odredbu nuklearnog sporazuma iz 2015, čija je namjera bila kontroliranjem iranskog nuklearnog programa onemogućiti Teheran da dobije nuklearno oružje.

Bečki sporazum Iran je potpisao s SAD-, Rusijom, Kinom, Francuskom, Njemačkom, Velikom Britanijom i EU, podsjeća Hina.

SAD su se povukle iz sporazuma 2018. i nametnule ekonomske sankcije Iranu.

Bonus video: