POMPEO I MNUČIN SE OBRATILI NOVINARIMA

SAD uvode nove sankcije Iranu: Na meti zvaničnici uključeni u "remetilačke" aktivnosti i raketni napad

Mnučin je rekao da će predsjednik Donald Tramp izdati izvršno naređenje kojim se uvode sankcije za svakog uključenog u iranski tekstilni, građevinski, prerađivački i rudarski sektor
1381 pregleda 1 komentar(a)
Pompeo i Mnučin, Foto: BETA/AP
Pompeo i Mnučin, Foto: BETA/AP

Sjedinjene Američke Države (SAD) su danas objavile da uvode nove sankcije protiv Irana poslije iranskih napada na američke baze u Iraku.

Državni sekretar Majk Pompeo i ministar finansija Stiven Mnučin rekli su danas na konferenciji za novinare da su na meti novih sankcija osam visokih iranskih zvaničnika uključenih u "remetilačke" aktivnosti na Bliskom istoku kao u raketni napad u utorak, i kompanije u industriji čelika i drugih sektora.

Mnučin je rekao da će predsjednik Donald Tramp izdati izvršno naređenje kojim se uvode sankcije za svakog uključenog u iranski tekstilni, građevinski, prerađivački i rudarski sektor. 

SAD će takođe uvesti odvojene sankcije za sektor čelika i gvožđa.

"Kao rezultat ovog djelovanja prekinućemo podršku vrijednu više milijardi dolara iranskom režimu", rekao je Mnučin.

Sankcije se odnose na najveće proizvođače čelika, aluminijuma, bakra i gvožđa u zemlji.

Administracija predsjednika SAD Donalda Trampa odredila je 17 iranskih proizvođača metala i rudarskih firmi, mrežu od tri firme sa sjedištem u Kini i u Sejšelima i brod uključen u kupovinu, prodaju i transfer iranskih metalskih proizvoda, kao i u snabdijevanje sastojaka važnih za iransku proizvodnju metala, rekao je Mnučin, prenosi Frans pres. 

SAD su već ranije ponovo uvele sve američke sankcije koje su bile ublažene poslije potpisivanja nuklearnog sporazuma između Irana i šest svjetskih sila 2015. godine. 

SAD su se povukle jednostrano iz tog sporazuma 2018. 

Novouvedene američke sankcije izazvale su znatne teškoće za Iran i smanjile  njegov izvoz nafte na istorijski minimum.

Iran je ove nedjelje izveo napade na dvije američke baze u Iraku kao odgovor na američki napad dronom u kome je u Bagdadu prošlog petka ubijen visoki iranski general Kasem Solejmani najmoćniji komandant u zemlji. 

Iran je ispalio više od dvadeset raketa na dvije američke baze, ali u napadima nije bilo žrtava.

Preporučujemo za Vas