Iran: Nenamjerno smo oborili ukrajinski avion, ljudska greška

Iranska vojska je uputila izvinjenje, navodeći da će usavršiti svoje sisteme da bi se spriječilo da se ovakve tragedije ponove
24049 pregleda 85 komentar(a)
Detalj sa mjesta na kome je pao ukrajinski avion u Iraku, Foto: BETA/AP
Detalj sa mjesta na kome je pao ukrajinski avion u Iraku, Foto: BETA/AP

Iran je danas objavio da je vojska te zemlje "nenamjerno oborila" ukrajinski putnički avion, navodeći da je u pitanju bila ljudska greška, prenosi Tanjug.

U saopštenju iranske vojske se navodi da je greškom procijenjeno da je avion "neprijateljska meta" pošto se letjelica okrenula ka "osjetljivom vojnom centru" Revolucionarne garde.

"U tim uslovima, zbog ljudske greške, avion je nenamjerno pogođen", navodi se u saopštenju i ističe da će odgovorni biti procesuirani, prenosi AP.

Iranska vojska je uputila izvinjenje, navodeći da će usavršiti svoje sisteme da bi se spriječilo da se ovakve tragedije ponove.

Priznanje je uslijedilo nakon što su američki i kanadski zvaničnici naveli da je "vrlo vjerovatno" da je iranska protivavionska raketa oborila avion, što je Teheran u početku negirao, nazivajući te navode "velikim lažima".

Avion je oboren u srijedu, nekoliko sati nakon iranskog raketiranja dvije vojne baze u Iraku koje koriste američke snage, što je bila odmazda za ubistvo najmoćnijeg iranskog generala Kasema Solejmanija.

AP konstatuje da će ovo priznanje Irana najvjerovatnije izazvati negativna osjećanja javnosti prema vlastima pošto su Iranci stali uz svoje lidere nakon ubistva Solejmanija.

U nesreći je poginulo 176 putnika i članova posade, većinom državljana Irana ili Kanađana iranskog porijekla, koji su se preko Ukrajine vraćali u Kanadu nakon praznika provedenih u Iranu.

Bonus video: