Iranski general odgovoran za obaranje aviona: Poželio sam da sam mrtav

Hađizade, je rekao i da je avion oboren raketom kratkog dometa
27671 pregleda 22 komentar(a)
Spasioci na mjestu pada ukrajinskog aviona, Foto: BETA/AP
Spasioci na mjestu pada ukrajinskog aviona, Foto: BETA/AP
Ažurirano: 11.01.2020. 12:49h

Zapovjednik Iranske revolucionarne garde general Amir Ali Hađizade izjavio je danas da njegova jedinica prihvata "potpunu odgovornost" za slučajno obaranje ukrajinskog putničkog aviona, prenosi Tanjug.

Iran je danas objavio da je vojska te zemlje "nenamjerno oborila" ukrajinski putnički avion, navodeći da je u pitanju bila ljudska greška.

U svom obraćanju na državnoj televiziji, Hađizade rekao je da je, kada je saznao za obaranje aviona, u kojem je poginulo svih 176 putnika, "poželeio da je mrtav", prenosi AP.

Hađizade je i zjavio je izjavio i da je njegova jedinica ukrajinski putnički avion zamenila za neprijateljsku krstareću raketu.

U svom obraćanju na državnoj televiziji, Hađizade, je rekao i da je avion oboren raketom kratkog dometa.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zatražio je danas kažnjavanje odgovornih za obaranje civilnog aviona u Iranu kao i da Teheran isplati odštetu porodicama 176 stradalih putnika i članova posade.

Revolucionarna garda će se izviniti zbog obaranja aviona

Iranska revolucionarna garda ponudiće danas objašnjenje i izvinjenje zbog obaranja ukrajinskog aviona u Iranu početkom ove nedjelje, izvijestila je zvanična novinska agencija IRNA pozivajući se na izvor unutar Garde, prenosi Rojters.

Ajatolah izrazio saučešće i pozvao na istragu obaranja aviona

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamnei izrazio je danas saučešće i pozvao na istragu nakon što su oružane snage njegove zemlje priznale da su slučajno oborile ukrajinski putnički avion.

Hamnei je rekao da "duboko saosjeća'' sa porodicama 176 žrtava i pozvao oružane snage da "istraže greške i pronađu krivca za taj bolni incident", prenosi AP.

Rohani: Užasna katastrofa, obezbediti da se nikad ne ponovi

Iranski predsjednik Hasan Rohani, nakon što se oglasio na Tviteru priznajući da je ukrajinski putnički avion nenamjerno oboren, objavio je i saopštenje u kom se obraća iranskom narodu i daje svoje objašnjenje kako je došlo do nesreće.

"U atmosferi prijetnji i zastrašivanja agresivnog američkog režima protiv iranskog naroda poslije mučeništva generala Kasema Solejmanija i da bi smo se odbranili od mogućih napada američke vojske, oružane snage Islamske Republike Iran bile su u stanju pune pripravnosti, što je nažalost dovelo do ove užasne katastrofe u kojoj je život izgubilo desetine nevinih ljudi zbog ljudske greške", naveo je Rohani, prenosi CNN.

Ukrajinski premijer: Priznanje Irana ne znači kraj istrage

Priznanje Irana da je oborio ukrajinski putnički avion kod Teherana ne znači okončanje istrage te nesreće, izjavio je ukrajinski premijer Oleksej Gončaruk.

Priznanje je "važan korak u procesu istrage koja još traje", naveo je ukrajinski premijer na Fejsbuku.

Trudo: Očekujem punu saradnju iranskih vlasti

Premijer Kanade Džastin Trudo poručio je da očekuje punu saradnju iranskih vlasti u istrazi o padu ukrajinskog putničkog aviona iznad Teherana, nakon što je Iran priznao da je vojska nenamjerno oborila letjelicu.

Trudo je u saopštenju naveo da je obaranje aviona u Iranu, kada je poginulo svih 176 putnika i članova posade, od kojih veliki broj Kanađana, nacionalna tragedija i da svi građani Kanade zajedno tuguju.

Ukrajinska aviokompanija: Nismo sumnjali ni sekund

Predsjednik ukrajinskog "Internešnal erlajnza" saopštio je danas da nikada nije vjerovao da je posada njihovog aviona boing 737-800, koji je oboren iznad Teherana, izazvala pad, u kojem je nastradalo svih 176 putnika i članova posade.

On je to rekao nakon što su rano jutros iranske vlasti priznale da je avion u srijedu "nenamjerno" oborila iranska vojska.

Bonus video: