Protest na granici Gaze i Izraela: Ranjeno 20 Palestinaca, puštani zapaljivi zmajevi

Islamska ektremistička organizacija Hamas koja vlada pojasom Gaze već tri mjeseca predvodi proteste koji su prerasli u nasilje. Više od 120 Palestinaca poginulo je od izraelske vatre u tim protestima
70 pregleda 0 komentar(a)
Pojas Gaze, protest, Foto: Reuters
Pojas Gaze, protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.06.2018. 18:33h

Dvadeset Palestinaca ranjeno je danas izraelskom vatrom na granici pojasa Gaze i Izraela, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na toj palestinskoj teritoriji.

Nekoliko hiljada Palestinca učestvovalo je u protestu kraj granice, a nekoliko desetina ih se probližilo graničnoj ogradi.

Neki su puštali zapaljive zmajeve preko granice. Ti zmajevi su u posljednjih nekoliko nedjelja izazvali požare i pričinili štetu usjevima i šumama i u njima je stradala stoka i divlje životinje u Izraelu.

Islamska ektremistička organizacija Hamas koja vlada pojasom Gaze već tri mjeseca predvodi proteste koji su prerasli u nasilje. Više od 120 Palestinaca poginulo je od izraelske vatre u tim protestima.

Izrael tvrdi da brani svoju granicu i pogranična naselja i optužuje Hamas da proteste koristi da prikrije pokušaje da probije ogradu i izvede napade.

Protesti imaju za cilj da privuku pažnju na izraelsku i egipatsku blokadu pojasa Gaze uvedenu nakon što je Hamas silom preuzeo kontrolu u Gazi, pobijedivši snage lojalne rivalskom, umjerenijem Fatahu.

Bonus video: