Izraelski obavještajci pomogli SAD u operaciji ubistva iranskog generala

Netanjahu je narednog jutra, prije nego što je otputovao u Atinu, aludirao da se "vrlo, vrlo dramatične stvari" dešavaju u regionu
1921 pregleda 0 komentar(a)
Kasem Solejmani će biti sahranjen danas u rodnom gradu Kerman, Foto: AP, AP
Kasem Solejmani će biti sahranjen danas u rodnom gradu Kerman, Foto: AP, AP

Izrael je pomogao SAD u operaciji u kojoj je ubijen moćni vođa iranske elitne jedinice Kuds, general Kasem Solejmani, prenose danas izraelski mediji izvještaje američke TV mreže NBC.

Kako je navedeno, jevrejska država je bila umješana u operaciju izvedenu 3. januara, pruživši Amerikancima ključne obavještajne podatke.

To je pomoglo da se potvrde informacije koje su dali dostavljači na sirijskom aerodromu da se Solejmani ukrcao u avion koji je letio noću od Damaska do Bagdada.

NBC se poziva na dva izvora upoznata sa operacijom i neimenovane zvaničnike SAD.

Nakon što je avion sletio četiri rakete su ispaljene iz drona na vozilo u koje je general ušao.

Izraelski mediji su izvjestili dan nakon udara da je državni sekretar SAD Majk Pompeo obavestio premijera Izraela Benjamina Netanjahua o američkim planovima za ubistvo Solejmanija.

Pompeo je telefonirao Netanjahuu 1. januara da mu tobože zahvali za podršku Izraela u naporima suprotstavljanja Iranu i nakon napada na Ambasadu SAD u Iraku.

Netanjahu je narednog jutra, prije nego što je otputovao u Atinu, aludirao da se "vrlo, vrlo dramatične stvari" dešavaju u regionu.

Nekoliko sati kasnije ubijeni su Solejmani i komandir iračke milicije koja ima podršku Irana i još nekoliko zvaničnika visokog ranga, navode izraelski mediji i prenose izvještaj Njujork tajmsa da je Netanjahu jedini strani lider koji je unaprijed znao za operaciju.

Ranije su agencije javile da je čitav niz sirijskih i iračkih dostavljača osumnjičen da je dao SAD informacije koje su dovele do ubistva Solejmanija, između ostalog dva bezbjednjaka na aerodromu Bagdad i dva zaposlena u privatnoj sirijskoj avio kompaniji Čam vings (Cham wings).

Napetost između Teherana i Vašingtona je jako porasla od ubistva Solejmanija.

Bonus video: