Venecuela osudila represiju nad demonstrantima u Francuskoj

Francuska je zajedno sa SAD i oko 50 zemalja priznala lidera opozicije Huana Gvaida za prelaznog predsjednika Venecuele
634 pregleda 0 komentar(a)
Sa demonstracija u Karakasu, Foto: Reuters, Reuters
Sa demonstracija u Karakasu, Foto: Reuters, Reuters

Vlada predsjednika Venecuele Nikolasa Madura osudila je "pretjeranu represiju" koju smatra da su sprovele francuske vlasti prema protestima građanskog pokreta "Žuti prsluci" i dodala da je solidarna sa "pravednom borbom francuskih radnika".

"Francuska vlada je poslije 15 mjeseci protesta nesposobna da odgovori na zahtjeve sopstvenog naroda", naveo je na Tviteru šef diplomatije Venecuele Horhe Areasa.

Prema njegovim riječima, odgovor francuskih vlasti je "pretjerana i stroga reresija". Areasa je pored poruke postavio video snimak na kojem su prikazani francuski policijaci koji intervenišu na protestu.

Pokret "Žuti prsluci" od početka okupljanja u novembru 2018. godine redovno osuđuje policijsko nasilje na protestima.

U Francuskoj su početkom decembra počeli protesti na poziv sindikata i štrajk željeznice zbog najavljene reforme penzija.

"Venecuela je solidarna sa pravednom borbom francuskih radnika i poziva na dijalog", dodao je Areasa.

Francuska je zajedno sa SAD i oko 50 zemalja priznala lidera opozicije Huana Gvaida za prelaznog predsjednika Venecuele. U toj zemlji su takođe održani protesti protiv vlasti a na nekima su zabilježeni sukobi sa pripadnicima snaga bezbjednosti. U tim sukobima je prošle godine poginulo šest osobVenecuela osudila represiju nad demonstrantima u Francuskoja.

Bonus video: