Tramp odobrio ubistvo Solejmanija prije sedam mjeseci

Zvaničnici su naveli da je Solejmani, lider elitnih snaga iranske Revolucionarne garde Kuds, planirao napade na Amerikance i da je morao da bude zaustavljen
2105 pregleda 2 komentar(a)
Tramp, Foto: AP
Tramp, Foto: AP

Američki predsjednik Donald Tramp odobrio je ubistvo iranskog generala Kasema Solejmanija prije sedam mjeseci, ako iranska "pojačana agresija" dovede do smrti nekog Amerikanca, navelo je pet sadašnjih i bivših visokih zvaničnika američke administracije.

U predsjedničkom nalogu iz juna prošle godine naveden je uslov da Donald Tramp ima posljednju riječ u vezi s bilo kakvom posebnom operacijom da se ubije Kasem Solejmani, rekli su zvaničnici.

Kako navodi NBC News, ta odluka objašnjava zašto je ubistvo Solejmanija bilo na dnevnom redu opcija koje je vojska prije dvije nedjelje predstavila Trampu kao odgovor na navodnih napad iranskih snaga u Iraku u kojem je poginuo američki građevinski radnik.

Zvaničnici su naveli da je Solejmani, lider elitnih snaga iranske Revolucionarne garde Kuds, planirao napade na Amerikance i da je morao da bude zaustavljen, prenosi Tanjug.

"Predsjedniku su u to vrijeme predstavljene brojne opcije", rekao je visoki zvaničnik američke administracije, dodajući da su "prije izvjesnog vremena" Trampovi saradnici stavili ubistvo Solejmanija na listu potencijalnih odgovora na agresiju Irana.

Nakon što je Iran u junu oborio američki dron, tadašnji Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton založio se za to da američki predsjednik u znak odmazde odobri operaciju u kojoj će Solejmani biti ubijen, kažu zvaničnici, dodajući da je to želio i državni sekretar Majk Pompeo.

Tramp je, međutim, odbacio tu ideju, rekavši da će preduzeti taj korak samo ako Iran pređe crvenu liniju i ubije Amerikanca.

Obavještajne službe SAD godinama pratile Solejmanija

U tekstu se navodi da je, kada je Tramp stupio na dužnost, Pompeo, koji je u to vrijeme bio direktor CIA, govorio predsjedniku da razmotri agresivniji pristup prema Solejmaniju, nakon što mu je predočio obavještajne podatke o onome što su izvori NBC Newsa opisali kao "vrlo ozbiljne prijetnje koje se još nisu ostvarile".

Ideja o ubistvu Solejmanija pomenuta je još 2017. godine u razgovoru tadašnjeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost, generala u penziji H.R. Mekmastera s drugim zvaničnicima administracije o široj strategiji za nacionalnu bezbjednost.

Prema riječima zvaničnika, to je bio samo jedan od mogućih elemenata Trampove kampanje "maksimalnog pritiska" na Iran i o tome se nije razmišljalo kao o prvom koraku.

O ubistvu Solejmanija počelo je ozbiljnije da se razmišlja kada je u aprilu 2018. godine Mekmastera zamijenio Bolton, poznat kao oštar protivnik režima u Teheranu.

Bolton je napustio Bijelu kuću u septembru prošle godine.

Rekao je da je dao ostavku, dok je Tramp izjavio da ga je otpustio zbog neslaganja oko Irana i drugih pitanja.

Bonus video: