Debata demokrata u Ajovi - razmijenjene kritike, ali složno protiv Trampa

Senator Sanders je napao spoljnopolitičke poteze bivšeg potpredsjednika Džoa Bajdena, kojeg je kritikovao zato što je 2002, kao senator glasao da odobri američku invaziju na Irak
1065 pregleda 1 komentar(a)
Bajden i Sanders, Foto: AP
Bajden i Sanders, Foto: AP

Šestoro kandidata za demokratsku predsjedničku nominaciju diskutovali su i razmjenjivali kritike na napetoj debati u utorak uveče, u pokušaju da ubijede birače u poljoprivrednoj državi Ajovi da baš oni imaju političko znanje i vještinu da pobijede predsjednika Trampa na novembarskim nacionalnim izborima.

U vrijeme pojačane tenzije između SAD i Irana, senator Berni Sanders iz Vermonta, koji sebe naziva demokratskim socijalistom, hitro je napao spoljnopolitičke poteze favorita u trci za nominaciju Demokratske partije, bivšeg potpredsjednika Džoa Bajdena.

Sanders je, kako prenosi Glas Amerike, kritikovao Bajdena zato što je 2002. godine, kao senator glasao da odobri američku invaziju na Irak, na osnovu obavještajnih podataka da diktator Sadam Husein posjeduje oružje za masovno uništenje - podataka koji su se pokazali netačnim, dok se Sanders protivio ratu u Iraku.

Senator iz Vermonta izjavio je da je Bajden glasao za "najveću spoljnopolitičku grešku u istoriji zemlje." Bajden, koji godinama govori da je njegov glas o Iraku bio greška, odgovorio je da je, iako je pravio greške, kao potpredsjednik Baraka Obame radio na tome da se kući vrati više od 150.000 američkih vojnika stacioniranih u Iraku.

Senatorka Ejmi Klobučar iz Minesote rekla je da je, kao kandidat u ranoj fazi karijere, takođe bila protiv invazije na Irak, i optužila Trampa da "nepromišljeno vodi zemlju ka novom ratu" u trenutnom konfliktu sa Iranom.

Senatorka Elizabet Voren, glavna rivalka Bajdena i Sandersa, nekadašnja profesorka prava na Harvardu i drugi kandidati, rekli su da bi radili na tome da vrate hiljade američkih vojnika kući sa Bliskog istoka. Voren je rekla:

"Moramo da promijenimo mentalitet da je odgovor za svjetska žarišta slanje novih američkih vojnika u inostranstvo."

Na pitanje da li bi neke trupe ostavila na Bliskom istoku, odgovorila je:

"Ne, moramo da ih izvučemo odande."

"Amerikancima je muka od beskonačnih ratova", poručio je Sanders.

Bivši gradonačelnik Saut Benda u Indijani, Pit Butidžiž, jedini ratni veteran među učesnicima debate, rekao je da bi najbolje služio u ulozi glavnokomandujućeg jer su "pouke prošlosti za njega lične prirode." Bogati aktivista za zaštitu životne sredine Tom Stajer primijetio je da Tramp "očigledno nema strategiju" prema Iranu i složio se sa Bajdenom da je potrebna međunarodna koalicija da bi se suzbile nuklearne ambicije Irana.

Ovo je bila sedma debata do sada, sa najmanjim brojem kandidata od početka demokratske trke i prva u kojoj su učestvovali samo bijeli kandidati. Crnački, latinoamerički i azijski kandidati su ili ispali iz trke zbog nedostatka novca i podrške, ili se nisu kvalifikovali za debatu. Demokrate u ruralnoj Ajovi prvi će glasati za nominaciju svog kandidata na stranačkim skupovima 3. februara.

Može li žena da pobijedi Trampa?

Voren i Sanders su se oštro sukobili oko privatnog razgovora koji su vodili prije više od godinu dana, u kojem je Sanders, kako tvrdi Voren, doveo u pitanje da li žena može da pobijedi Trampa na predsjedničkim izborima. Sanders demantuje da je iznio takav komentar i rekao da niko ne misli da žena ne može da pobijedi, podsjećajući da je demokrata Hilari Klinton pobijedila Trampa za skoro tri miliona glasova 2016, ali je izgubila zbog sistema glasanja putem elektorskih koledža.

Na pitanje šta je pomislila kada je Sanders rekao da žena ne može da porazi Trampa 2020, Voren je odgovorila:

"Nisam se složila."

Ona je primijetila da su muški kandidati na bini za debatu zajednički izgubili 10 izbora u svom životu dok su dvije žene - ona i Klobučar - neporažene u svojim kampanjama.

Džo Bajden, koji sada vodi svoju treću trku za predsjedničku nominaciju svoje stranke, vodi u nacionalnim anketama, ali zaostaje za drugim kandidatima u Ajovi i nekim drugim državama. Prema anketama proteklog vikenda u Ajovi, Sanders je na prvom mjestu sa 20 odsto glasova podrške. Voren je na drugom mjestu sa 17 odsto, Butidžidž na trećem sa 16 odsto, a Bajden je na četvrtom mjestu sa 15 odsto podrške.

Bonus video: