nakon vijesti da su za obaranje aviona krivi iranski projektili

"Izvinite, lagala sam vas": Tri iranske voditeljke dale otkaz

"Bilo mi je jako teško da povjerujem da su naši građani ubijeni. Oprostite mi što sam ovo kasno saznala", kazala je Džabari
4264 pregleda 1 komentar(a)
Dio srušenog aviona, Foto: AP
Dio srušenog aviona, Foto: AP

Voditeljka iranske državne televizije, Gelare Džabari, objavila je da daje otkaz nakon vijesti da su za obaranje ukrajinskog aviona krivi iranski projektili. Još dvije voditeljke odlučile su se na isti korak.

Džabari se izvinila u postu na Instagramu, u kojem je napisala: "Bilo mi je jako teško da povjerujem da su naši građani ubijeni. Oprostite mi što sam ovo kasno saznala. I oprostite mi što sam vam 13 godina govorila laži."

Zahra Hatami napustila je televiziju IRIB rekavši: "Hvala što ste me prihvatali kao voditelja do danas. Nikad se više neću vratiti na televiziju. Oprostite mi", piše Gardijan.

Njihova koleginica Saba Rad objavila je: "Hvala vam za podršku tokom svih godina moje karijere. Najavljujem da poslije 21 godine rada na radiju i televiziji, ne mogu da nastavim rad u medijima. Ne mogu".

Ove izjave novinara dio su krize povjerenja nakon početnih pokušaja državnih zvaničnika da negiraju odgovornost za obaranje ukrajinskog aviona greškom.

Krize je uticala i da još nekoliko novinskih agencija blisko povezanih sa režimom počnu da izvještavaju o protestima ili da počnu da se bave tvrdnjama o zataškavanju nesreće, prenosi N1.