ZARAĆENE STRANE SE MEĐUSOBNO OPTUŽUJU ZA KRŠENJE PRIMIRJA

Borba u Istočnoj Guti biće duga i krvava: Tamo se nalazi hiljade okorelih boraca

U Istočnoj Guti ima više od 20.000 boraca, nekoliko stotina njih su iz Komiteta za oslobađanje Levanta, grupe povezane s Al Kaidom, što daje sirijskoj vladi izgovor da nastave s napadima. Pobunjeničke frakcije koje djeluju u tom predgradju žele da borci vezani za Al Kaidu napuste enklavu i okrivljuju vladine snage da one to sprječavju, prenosi agencija AP
52 pregleda 0 komentar(a)
Istočna Guta, Foto: Reuters
Istočna Guta, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.02.2018. 10:15h

Borba sirijskih vladinih snaga da povrate Istočnu Gutu, predgrađe Damaska u rukama pobunjenika, po svemu sudeći biće duga i krvava zbog prisustva hiljada okorelih boraca koji su imali više godina da se pripreme, navodi agencija AP.

U Istočnoj Guti, nastavljeni su sukobi pobunjenika i sirijskih vladinih snaga, uprkos ruskom planu o obustavi vatre, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

U Istočnoj Guti ima više od 20.000 boraca, nekoliko stotina njih su iz Komiteta za oslobađanje Levanta, grupe povezane s Al Kaidom, što daje sirijskoj vladi izgovor da nastave s napadima. Pobunjeničke frakcije koje djeluju u tom predgradju žele da borci vezani za Al Kaidu napuste enklavu i okrivljuju vladine snage da one to sprječavju, prenosi agencija AP.

Mnogi od boraca u istočnoj Guti su porijeklom iz te oblasti i kreću se pomoću velike mreže podzemnih tunela, što im daje prednost u odnosu na snage Bašara al Asada i njihovih ruskih saveznika i saveznika koje podržava Iran.

To područje sa oko 400.00 stanovnika posljednja je oblast pod kontrolom opozicije blizu Asadovog centra vlasti, Damaska, odakle pobunjenici granatiraju glavni grad. Ako vladine snage povrate Istočnu Gutu, onda će samo mali džep južno od Damaska koji je u rukama Islamske države, ostati van kontrole vlade.

Dnevno humanitarno primirje u pobunjeničkoj enklavi Istočnoj Guti koje je od utorka proglasila Rusija odmah je dovedeno u pitanje i dvije strane su odmah počele da optužuju jedna drugu za njegovo kršenje. 

Nastavak borbi između sirijske vojske i pobunjenika dovodi u pitanje primirje u toj pobunjeničkoj enklavi gdje je gotovo 600 civila poginulo u šest dana bombardovanja i granatiranja sirijskih vladinih snaga, navodi agencija Frans pres.

Primirje je proglašeno da se dozvoli ulazak pomoći ili izlazak stanovnika ili ranjenih iz enklave.

Primirje je objavljeno četiri dana poslije izglasavanja rezolucije u Savjetu bezbjednosti UN u kojoj se traži prekid vatre bez odlaganja od 30 dana za cijelu Siriju, zemlju u ratu od 15. marta 2011. godine. Ni to primirje nije poštovano i nije imalo efekta.

Poslije relativno mirne noći između ponedjeljka i utorka, avijacija i artiljerija vladinih snaga ponovo je u utorak bombardovala enklavu koju kontrolišu pobunjenici u istočnoj Guti, velikoj oblasti čije dvije trećine teritorije su u rukama provladinih snaga.

Istovremeno je zvanična sirijska agencija Sana javila da pobunjenici iz enklave gađaju vladine snage u Damasku kao i humanitarni koridor kod sektora Al Vafidian da spriječe civile da napuste enklavu.

Ruska vojska je prenijela te optužbe i navela da su pobunjenici pokrenuli "ofanzivu" na provladine položaje u Guti za vrijeme humanitarnog primirja.

Ruski general Viktor Pankov optužio je u utorak pobunjenike da su otvorili vatru na humanitarni koridor koji su u 9.00 otvorili ruski vojnici.​ ​UN su takođe potvrdile nastavak sukoba u Istočnoj Guti i da to onemogućava dostavu humanitarne pomoći i eventualno evakuisanje civila i povrijeđenih.

Savjet bezbjednosti UN sastaće se danas popodne da razgovara o humanitarnoj situaciji u Siriji.

Za komandanta američkih snaga na Bliskom Istoku, generala Džozefa Votela, Rusija igra istovremeno ulogu "piromana i vatrogasca", što je "jako destabilzirajuće". Rusija treba da "prizna da nije u stanju da okonča sirijski sukob, ili ona ne želi da ga okonča", rekao je američki general.  

Taj stav odražava duboke razlike unutar međunarodne zajednice prema sukobu koji će 15. mart ući u osmu godinu bez ikakvog rješenja na vidiku. 

Preporučujemo za Vas