Imam iz Ugande na udaru kritika: Vjenčao se sa muškarcem za kog je mislio da je žena

Aktivista Frenk Mugiša, lider grupe Seksualne manjine Uganda ocijenio je da ovaj slučaj dokazuje "koliko ima homofobije u zemlji"
4371 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jedan imam u Ugandi našao se na udaru kritika pošto se vjenčao s muškarcem za kog je mislio da je žena, što ukazuje na izraženu netoleranciju u toj istočnoafričkoj zemlji, izjavio je aktivista za prava homoseksualaca Frenk Mugiša.

Imam koji tvrdi da nije znao da je njegov partner muškarac suspendovan je, dok je njegov partner optužen za "neprirodan" prestup.

Mnogi građani Ugande ismijavali su imama na društvenim mrežama, navodeći da je on homoseksualac koji ne govori istinu.

Aktivista Mugiša, lider grupe Seksualne manjine Uganda ocijenio je danas da taj slučaj dokazuje "koliko ima homofobije u zemlji".

"Imam je možda iskren kada kaže da nije znao. Građani Ugande bi trebalo da poštuju privatnost ljudi. Oni nisu nužno homoseksualci", rekao je Mugiša.

On je kazao da nije poznato da li je imamov partner transrodna osoba, zbog čega je njegova organizacija odlučila da ne objavi izjavu povodom tog slučaja.

Nekoliko dana poslije vjenčanja imamov partner je uhapšen zbog navodne krađe televizora u oblasti Kajunga, gdje je prije više nedjelja održano njihovo vjenčanje.

Lokalni list Dejli monitor javio je da je policajka prijavila osumnjičenog kao muškarca, poslije pretresa.

List je naveo i izjavu muslimanskog sveštenika iz imamove džamije koji je rekao da je njegovom kolegi bilo potrebno savjetovanje pošto je njegova žena "odbila da se skine kada su spavali".

Seks sa osobom istog pola kažnjiv je u Ugandi, a prethodnih godina ima zahtjeva da se za homoseksualce uvedu strože kazne, uključujući vješanje.

Oštar zakon protiv homoseksualaca usvojen je u Ugandi 2014. godine, ali je on oboren pred sudom, poslije međunarodnog pritiska i pretnji obustavom pomoći.

Bonus video: