UN: Sjeverna Koreja poslala zabranjenu opremu u Siriju i Mjanmar

Navedeno je i da je neimenovana država-članica UN takođe prijavila dokaze da je Mjanmar, pored balističkih raketa, primio brojno konvencionalno oružje iz Severne Koreje, uključujući raketne bacače i rakete zemlja-vazduh
72 pregleda 1 komentar(a)
Sirija, Sjeverna Koreja, Foto: Shutterstock
Sirija, Sjeverna Koreja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.02.2018. 08:19h

Sjeverna Koreja poslala je djelove korišćene za programe balističkih raketa i hemijskog oružja u Siriju i tehničare za raketne sisteme, što je protivno sankcijama UN, kao i zabranjene balističke rakete u Mjanmar, naveli su stručnjaci UN, prenijela je agencija AP.

Grupa stručnjaka nadležnih za praćenje sprovođenja sankcija Sjevernoj Koreji navela je da je istragom sjevernokorejskog transfera zabranjenih balističkih raketa, konvencionalnog naoružanja i robe dvostruke namjene pronađeno više od 40 prethodno neprijavljenih pošiljki Siriji u periodu između 2012. i 2017. godine.

Navedeno je i da je neimenovana država-članica UN takođe prijavila dokaze da je Mjanmar, pored balističkih raketa, primio brojno konvencionalno oružje iz Severne Koreje, uključujući raketne bacače i rakete zemlja-vazduh.

Agencija AP je prenijela 2. februara, pozivajući se na izvještaj stručnjaka, da Sjeverna Koreja ne poštuje sankcije UN u vezi s naftom i gasom, i da sarađuje sa Sirijom i Mjanmarom kada su u pitanju balističke rakete.

AP je naveo i da je Sjeverna Koreja nezakonito izvezla robu koja joj je donijela skoro 200 miliona dolara za svega devet mjeseci 2017. godine, zaobilazeći sankcije.

Ta agencija imala je noćas uvid u izvještaj na više od 200 strana, uključujući zaključke stručnjaka koji se odnose na hemijsko oružje u Siriji.

Sjedinjene Američke Države i druge zapadne zemlje optužile su Siriju za korišćenje hemijskog oružja u oblastima koja su pod kontrolom pobunjenika, kao što je nedavni napad u istočnoj Guti, predgrađu Damaska, što sirijski predsjednik Bašar al Asad negira.

U izvještaju namijenjenom Savjetu bezbjednosti UN, koji će diplomate predstaviti sredinom marta, ukazuje se na "ključne nove dokaze" o sjevernokorejskoj saradnji sa Sirijom još od 2008. godine.

Navedeno je i da je, prema podacima još jedne članice UN, tehničari iz Sjeverne Koreje "nastavljaju sa radom na hemijskom oružju" u sirijskim naseljima Barzeh, Adra i Hama.

U izvještaju piše i odgovor Sirije grupi stručanjaka o tim navodima. Sirija je negirala da u toj zemlji ima "sjevernokorejskih tehničkih kompanija" i da je "prisustvo pojedinaca iz Sjeverne Koreje ograničeno na oblast sporta prema pojedinačnim ugovorima za obuku atletičara i gimnastičara".

Stručanjaci UN su naveli da još nisu dobili odgovor na zahtjev za dokumenta koja potvrđuju te tvrdnje, ali i listu građana Sjeverne Koreje koji su boravili u Siriji.

Kada je u pitanju Mjanmar, grupa stručnjaka UN je navela da je neimenovana članica UN prijavila da direkcija za industriju odbrane te zemlje "održava sofisticiranu globalnu mrežu nabavke" i da "traži opremu inostranih dobavljača za svoj raketni program povezan sa Sjevernom Korejom".

Bonus video: