Obavještajne službe: Kim Džong un i Kim Džong il koristili lažne pasoše

"Oni su koristili brazilske pasoše na kojima se jasno vide fotografije Kim Džong una i Kim Džong ila kako bi dobili vize stranih ambasada", rekao je Rojtersu predstavnik jedne obavještajne službe
151 pregleda 5 komentar(a)
Kim Džong un, pasoš, Foto: Reuters
Kim Džong un, pasoš, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.02.2018. 07:31h

Sjevernokorejski lider Kim Džong un i njegov pokojni otac Kim Džong il koristili su lažne pasoše kada su aplicirali za vizu u zapadnim zemljama 90-ih godina prošlog vijeka, prenosi Tanjug.

To tvrdi pet zapadnoevropskih obavještajnih službi.

"Oni su koristili brazilske pasoše na kojima se jasno vide fotografije Kim Džong una i Kim Džong ila kako bi dobili vize stranih ambasada. To pokazuje želju za putovanjima i ukazuje da je vladajuća porodica pokušala da izgradi posebnu rutu za beg", rekao je Rojtersu predstavnik jedne obavještajne službe.

Još četiri izvora iz obavještajnih zapadnoevropskih agencija, navodi Rojters, potvrdila su postojanje pasoša na kojima, ispod slika Kim Džong una i Kim Džong ila, stoje imena Džozef Puag i Idžong Čoi, a izdati su u brazilskoj ambasadi u Pragu u februaru 1996. godine.

Kako se navodi, vize su im vjerovatno trebale za putovanje u Brazil, Japan ili Hong Kong.

Sjevernokorejska ambasada u Brazilu odbila je da komentariše, dok je brazilsko Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo da istražuje slučaj.

Bonus video: