"IZABRANI KONSENZUSOM"

Ko su kandidati Moralesove stranke na izborima: Bivši ministar, uzgajivač koke

Morales, socijalistički lider koji je bio na čelu Bolivije skoro 14 godina, odstupio je 10. novembra nakon što je njegova sporna izborna pobjeda izazvala proteste i dovela do toga da policija i vojska prekinu da mu pružaju podršku
1130 pregleda 0 komentar(a)
Čokueuanka, Foto: BETA/AP
Čokueuanka, Foto: BETA/AP

Bivši ministar spoljnih poslova David Čokueuanka i uzgajivač koke Androniko Rodrigez glavni su kandidati političke stranke bivšeg bolivijskog predsjednika Eva Moralesa na majskim izborima u toj južnoameričkoj zemlji, saopštili su u petak zvaničnici, prenosi Tanjug.

Čokuehuanka (68) ajmajski Indijanac, na glasanju je izabran kao predsjednički kandidat partije Pokret za socijalizam (MAS) na ponovnim izborima nakon spornog oktobarskog glasanja.

Uzgajivač koke Rodriguez (30), Moralesov učenik, pridružiće se listi kao potpredsjednički kandidat, potvrdio je za Rojters zvanicnik MAS i čelnik sindikata Teodore Mamani, dodavši da su oni izabrani u četvrtak stranačkim konsenzusom.

Izbor će možda morati da potvrdi sam Morales, prvi autohtoni predsjednik Bolivije. On je takođe Ajmara i postao je poznat kao vođa sindikata uzgajivače koke, navodi agencija.

Stariji zvanicnici stranke MAS trebalo bi da se sastanu ovog vikenda u Buenos Ajresu, gdje Morales, kome je zabranjeno da se ponovo kandiduje za predsjednika, trenutno živi u azilu.

Morales, socijalistički lider koji je bio na čelu Bolivije skoro 14 godina, odstupio je 10. novembra nakon što je njegova sporna izborna pobjeda izazvala proteste i dovela do toga da policija i vojska prekinu da mu pružaju podršku.

Preporučujemo za Vas