MEĐUNARODNA KONFERENCIJA U BERLINU

Postignut dogovor o Libiji, šest tačaka sporazuma je ključno

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da će u Libiji djelovati samo političko rješenje, a da će dalje vojno angažovanje samo produžiti patnje libijskog naroda
2938 pregleda 0 komentar(a)
Sa samita u Berlinu, Foto: Beta-AP
Sa samita u Berlinu, Foto: Beta-AP

Svjetski lideri postigli su finalni sporazum na međunarodnoj konferenciji o Libiji. Iako detalji sporazuma nisu zvanično objavljeni, ruska agencija Tas imala je uvid u nacrt dokumenta.

Prema tom nacrtu, proces rješenja krize u Libiji biće podijeljen na šest djelova: primirje, embargo na oružje, politički proces, reforma sektora bezbjednosti, ekonomska i finansijska reforma, poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava.

U nacrtu se takođe poziva na nemiješanje u oružani sukob u Libiji i traži od Savjeta bezbjednosti UN da uvede sankcije zemljama koje krše embargo na oružje, prenosi RTS.

Kako navodi ruska agencija, nakon usvajanja teksta, biće uspostavljen specijalni Međunarodni komitet za praćenje, koji će nadgledati primjenu odluka sa samita u Berlinu.

Italijanski premijer Đuzepe Konte poručio je da je njegova zemlja voljna da odigra ključnu ulogu u nadzoru dogovorenog primirja.

Merkel: Rat bi samo produžio patnju naroda 

Govoreći na konferenciji za novinare, njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da će u Libiji djelovati samo političko rješenje, a da će dalje vojno angažovanje samo produžiti patnje libijskog naroda.

Merkel je rekla da diskusija u Berlinu "neće rešiti sve probleme Libije" dodajući da su današnji razgovori imali za cilj da daju novi zamah mirovnom procesu.

Od presudnog značaja je, ističe, da se embargo na oružje održi kako bi primirje pravilno funkcionisalo.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je novinarima da su svi učesnici dogovora posvećeni da podrže primirje.

Podijeljena zemlja 

Libija je od zbacivanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine podijeljena na suparničke administracije, od kojih svaka ima podršku različitih država.

Zvanična vlada u Tripoliju okrenuta je Turskoj, dok snage Kalife Haftara čije je uporište na istoku zemlje u Bengaziju podržavaju Egipat, Rusija i Ujedinjeni Arapski Emirati.