Trampovi advokati pozvali Senat da odbaci postupak opoziva predsjednika

U pravnom timu predsjednika SAD tvrde da istraga nikada nije imala za cilj pronalaženje istine
1096 pregleda 1 komentar(a)
Tramp, Foto: AP
Tramp, Foto: AP

Pravni tim predsjednika SAD Donalda Trampa naveo je danas da on nije učinio "apsolutno ništa pogrešno", pozivajući Senat da odbaci postupak opoziva koji su nazvali "lažnim" i "opasnim izvrtanjem Ustava".

"To je karikiranje ustava", napisali su advokati u objavljenom dijelu odbrane pred Senatom predsjednika SAD, a koju pripremaju kao odgovor na optužbe demokrata.

U dokumentu se navodi da dva člana zakona o opozivu, o zloupotrebi ovlašćenja i opstrukciji Kongresa, ne predstavljaju prekršaje za opoziv.

Tvrde da istraga, koja se fokusira na to da li je Tramp zloupotrijebio predsjednička ovlašćenja i tražio pomoć strane vlade - Ukrajine, da oslabi mogućeg rivala na predsjedničkim izborima Džoa Bajdena i poveća svoje šanse na predsjedničkim izborima sljedeće godine, nikada nije imala za cilj pronalaženje istine.

"Umjesto toga, demokrate od početka žele da pronađu neki način, bilo koji način, da iskoriste moć impičmenta kao političko oruđe za poništavanje rezultata izbora 2016. i uplitanje u izbore 2020. Sve to je opasno izvrtanje Ustava koje Senat treba brzo da se odbaci", napisao je Trampov pravni tim.

Ove nedjelje se očekuje se nastavak suđenja Trampu u Senatu.

Demokrate su u optužnici navele da je Trampov cilj bio njegov lični politički dobitak i da je "zatim pokušao da prikrije svoju zavjeru opstruirajući istragu Kongresa o njegovom nedoličnom ponašanju".

Međutim, advokatski tim navodi da i čak i ako je Tramp zloupotrijebio svoja ovlašćenja, to nije povod za opoziv, jer nije prekršen krivični zakon.

Oni su naveli i da je optužnica "strukturno manjkava", jer Trampa optužuju za više djela, stvarajući "opcije po izboru" kao moguće osnove osude.

Kao dio odbrane pripremili su i široku odbranu predsjedničke moći, tvrdeći da su i prethodna dva suđenja o opozivu predsjednika SAD bila slično neispravna.