"možda ćemo biti primorani da se vratimo u borbu"

Stoltenberg: Pojačati obuku NATO snaga da se opet ne bismo borili protiv Islamske države

"Moramo imati snažne obuke, da napravimo sve od Ministarstva odbrane, institucija, komande i kontrole, do obuka snaga. NATO to može. To već radimo, ali moramo da pojačamo", rekao je Stoltenberg članovima Evropskog parlamenta u Briselu
833 pregleda 0 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: AP
Stoltenberg, Foto: AP

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da alijansa mora da pojača svoje vojne operacije obuke u Iraku, prenosi Tanjug.

Stoltenberg je dodao da se to mora uraditi kako bi se obezbjedilo da se članice saveza ne vrate u borbu protiv ekstremista takozvane Islamske države.

"Moramo imati snažne obuke, da napravimo sve od Ministarstva odbrane, institucija, komande i kontrole, do obuka snaga. NATO to može. To već radimo, ali moramo da pojačamo", rekao je Stoltenberg članovima Evropskog parlamenta u Briselu.

NATO je odobrio 2018. godine vojnu obuku u Iraku, u koju bi bilo uključeno oko 500 vojnika sa ciljem da se izgrade iračke oružane snage koje bi mogle bolje da se bore protiv ekstremističkih grupa poput ID.

Međutim, operacija je stavljena na čekanje nakon što su američke snage gađale aerodrom u Bagdadu i ubije iranskog komandanta, početkom ovog mjeseca, nakon čega je iračka vlada zahtjevala od stranih trupa da napuste zemlju.

Prema rječima Stoltenberga, zapad je malo prerano napustio teritoriju, što je iskoristila ID da zauzme veliku teritoriju u sjevernom Iraku i Siriji.

"Čvrsto vjerujem da ako nešto ne preduzmemo, možda ćemo biti primorani da se vratimo u borbu. Moramo da spriječimo da se to ponovo desi zbog čega moramo da izgradimo lokalne bezbjednosne kapacitete koji bi sprečili ID da se vrate. Ukoliko to ne učinimo, sigurno ćemo imati velikih problema", rekao je Stoltenberg.

Preporučujemo za Vas