OBOLJELO 540 LJUDI

Kina: Broj mrtvih od koronavirusa porastao na 17, grad Vuhan u izolaciji

U Vuhanu, u kojem su zabilježeni prvi slučajevi novog koronavirusa, biće zatvorene sve saobraćajne i transportne mreže, a građanima je savjetovano da ne nepuštaju grad
3262 pregleda 0 komentar(a)
Bolnica u Vuhanu, Foto: BETA/AP
Bolnica u Vuhanu, Foto: BETA/AP
Ažurirano: 22.01.2020. 21:07h

Broj mrtvih od novog tipa koronavirusa od koga je zaraženo više stotina ljudi u Kini porastao je sa devet na 17, javile su danas kineske vlasti.

Broj oboljelih porastao je na 540, saopštili su danas zvaničnici, prenosi Tanjug.

Virus iz porodice Sarsa (teški akutni respiratorni sindrom), pojavio se prošlog mjeseca u gradu Vuhanu u provinciji Hubej, i proširio se u više zemalja Azije, a prvi slučaj je zabeilježen i u SAD. 

U Vuhanu, u kojem su zabilježeni prvi slučajevi novog koronavirusa, biće zatvorene sve saobraćajne i transportne mreže, a građanima je savjetovano da ne nepuštaju grad, javili su danas državni mediji.

Autobuski, podzemni, trajektni i međugradski saobraćaj biće obustavljen, a aerodrom i željeznička stanica biće zatvoreni za sve putnike u odlasku od sjutra, 23. januara, u 10 časova po lokalnom vremenu.

Vlasti su zamolile građane da ne napuštaju grad bez prijeke potrebe, prenosi Rojters.

Virus se iz Vuhana proširio na druge kineske gradove, poput Pekinga, Šangaja, Makaa i Hongkonga, a slučajevi su potvrđeni i u SAD, na Tajvanu, Južnoj Koreji i Japanu.

Hongkong je danas prijavio prvi sumnjivi slučaj kod jednog 39-ogodišnjaka koji je stigao vozom iz Vuhana, ali će se definitivno znati sjutra da li se radi o tom virusu kada stignu rezultati testova. 

Kineski predsjednik Si Đinping rekao je u telefonskom razgovoru sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom da je Kina uvela stroge mjere prevencije i kontrole, prenijela je kineska agencija Sinhua. 

"Kina je spremna da radi zajedno sa međunarodnom zajednicom da efikasno odgovori na epidemiju i sačuva sanitarnu bezbjednost u svijetu", obećao je Si Đinping. 

Svjetska zdravstvena organizacija sastaje se danas u Ženevi da utvrdi da li treba da se proglasi hitna situacija za javno zdravlje na međunarodnom nivou. 

Na konferenciji za novinare u Pekingu zamjenik ministra nacionalne zdravstvene komisije Li Bin rekao je da bi virus, koji se prenosi respiratornim putem, mogao da mutira i da se širi lakše.

Stotine miliona Kineza se spremaju da putuju širom zemlje da se vide sa porodicom povodom praznika za kinesku Lunarnu Novu godinu, koji počinje u petak.

U Vuhanu vlasti su naredile obavezno nošenje maski na javnim mjestima, javlja jedan kineski dnevnik. 

Kinesko ministarstvo industrije objavilo je da ulaže sve napore da poveća proizvodnju maski pošto se pojavila nestašica, javlja Sinhua.

Gotovo polovina provincija Kine je pogođeno, uključujući velike gradove kao što su Šangaj i Peking.

Kina preduzima i druge mjere predostrožnosti kao što su ventilacija i dezinfekcija na aerodromima, stanicama i tržnim centrima. Takođe mogu da se postave detektori za tjelesnu temperaturu na mjestima gdje ima puno ljudi, rekao je jedan zvaničnik.

Brojne zemlje sa direktnim i indirektnim avionskim vezama sa Vuhanom, pojačale su kontrole putnika pri dolasku, oslanjajući se na iskustvo za vrijeme epidemije Sarsa, između 2002-2003.  

Kontrole su uvedene na pet aerodroma u SAD kao i u Velikoj Britaniji i Italiji gdje stižu letovi iz Vuhana.

Preporučujemo za Vas