POLJSKA BOJKOTOVALA

Svjetski lideri osudili porast antisemitizma

Premijer Izraela i potpredsjednik SAD su kritikovali Iran zbog antisemitizma i pokušaja da uništi jevrejsku državu
1554 pregleda 0 komentar(a)
Skupu u Jerusalimu prisustvovalo je nekoliko desetina svjetskih lidera, Foto: Abir Sultan
Skupu u Jerusalimu prisustvovalo je nekoliko desetina svjetskih lidera, Foto: Abir Sultan

Svjetski lideri, okupljeni u izraelskom nacionalnom centru sjećanja na Holokaust u Jerusalimu, juče su izrazili zabrinutost zbog porasta antisemitizma.

Izrael je Svjetski forum Holokausta u memorijalnom centru Jad Vašem, na 75. godišnjicu oslobađanja nacističkog logora Aušvic u Drugom svjetskom ratu, pozdravio kao najveći međunarodni skup u istoriji.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je kritikovao Iran kao „najantisemitskiji režim na planeti“ i poručio da će se Izrael uvijek braniti od onih koji pokušavaju da ga unište.

„Neće biti novog Holokausta. To je moja najveća obaveza kao premijera Izraela“, rekao je Netanjahu u obraćanju svjetskim liderima, među kojima su bili ruski predsjednik Vladimir Putin i američki potpredsjednik Majk Pens. Netanjahu se potom obrušio na Iran, čije nuklearne ambicije, kako je rekao, imaju za cilj proizvodnju nuklearnog oružja za uništavanje Izraela. Iran poriče da radi na proizvodnji nuklearnog oružja.

„Zabrinut sam da još nemamo jedinstveni i odlučni stav protiv najantisemitskijeg režima na planeti - režima koji otvoreno nastoji da razvije nuklearno oružje i unušti jednu i jedinu jevrejsku državu“, rekao je Netanjahu.

„Izrael pozdravlja predsjednika Trampa i potpredsjednika Pensa zbog suprotstavljanja tiranima Teherana,“ dodao je.

Vašington je 2018. izašao iz nuklearnog sporazuma koji je Iran 2015. potpisao sa svjetskim silama. Prema tom sporazumu, Teheran je pristao da ograniči nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Netanjahu je rekao da je njegova zemlja naučila lekcije Holokausta - da uzima za ozbiljno bilo koju prijetnju od „onih koji nastoje da nas unište“ i da uvijek ima moć da se odbrani.

I Pens je kritikovao Iran, rekavši da je to država koja negira Holokaust i prijeti da izbriše Izrael sa mape.

Globalno ispitivanje koje je u novembru sprovela Liga protiv klevete, sa sjedištem u SAD, pokazalo je da je antisemitizam u porastu u svijetu, naročito u istočnoj i centralnoj Evropi. Veliki procenat ljudi u mnogim evropskim državama smatra da Jevreji previše pričaju o Holokaustu, prema tom ispitivanju.

Na sastanku ranije juče sa izraelskim predsjednikom Ruvenom Rivlinom, Putin je rekao da je važno suprotstaviti se ksenofobiji i antisemitizmu bilo gdje, bez obzira na to koji stoji iza mržnje.

Više od milion ljudi, uglavnom Jevreja, ubijeno je u logoru Aušvic-Birkenau tokom II svjetskoog rata. U Holokaustu je stradalo ukupno oko šest miliona Jevreja.

Jučerašnjoj komemoraciji su prisustvovali i predsjednici Francuske i Njemačke, Emanuel Makron i Frank-Valter Štajnmajer, te britanski princ Čarls. Štajnmajer je rekao da saginje glavu u znak „najdublje tuge zbog najtežeg zločina u istoriji čovječanstva“ koji su počinili njegovi zemljaci.

„Volio bih da mogu da kažem da su Njemci naučili iz istorije jednom i zauvijek. Međutim, to ne mogu da kažem kad se mržnja širi.

Štajnmajer je govorio na engleskom umjesto na njemačkom, a njegov kabinet je saopštio da je takav izbor napravio kako ne bi stvorio bilo kakvu nelagodu osobama u publici koje su preživjele Holokaust, prenio je Rojters.

Makron, koji je upozorio na „mračnu sjenku antisemitizma“, sastao se sa preživjelima Holokausta francuskog porijekla u memorijalnom centru, koji je podignut u znak sjećanja na 76.000 Jevreja koji su uhapšeni u Francuskoj i prebačeni u logore smrti poput Aušvica, gdje je većina umrla.

Poljska odbila poziv

Na jučerašnjoj komemoraciji bio je vidan izostanak predsjednika Poljske, gdje su njemački nacistički okupatori tokom rata izgradili Aušvic.

Andžej Duda je odbio poziv jer Poljskoj nije dozvoljeno da govori na konferenciji, za razliku od predstavnika pobjednika u ratu - SAD, Rusije, Britanije i Francuske, i takođe Njemačke.

Poljske lidere su naljutili i komentari ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je prošlog mjeseca rekao da je i Poljska odgovorna za rat. Poljska, koju je prvo napala nacistička Njemačka a potom sovjetske snage u septembru 1939, sebe smatra glavnom žrtvom rata, u kojem je izgubila petinu stanovništva. Poljska će 27. januara biti domaćin ceremonije u memorijalnom centru i muzeju Aušvic-Birkenau, kao što čini svake godine.

Putin predlaže samit za odbranu mira

Predsjednik Rusije je juče u Jerusalimu pozvao da se ove godine održi samit lidera pet stalih članica Savjeta bezbjednosti UN radi „odbrane mira“ suočenog sa globalnom nestabilnošću.

„Pred nama je puno zadataka. O jednom smo razgovarali nedavno u Berlinu...To je Libija. Moramo se vratiti tom problemu u Savjetu bezbjednosti i usvojiti odgovarajuću rezoluciju,“ rekao je Putin.

On je dodao da svijet mora da se sjeti da „nejedinstvo pred prijetnjama može dovesti do zastrašujućih posljedica“ i da zemlje moraju „učiniti sve da zaštite i brane mir“.

„Zemlje osnivači UN, pet država koje imaju posebnu odgovornost da spasu civlizaciju mogu i moraju biti primjer“, rekao je on, pozivajući na to da lideri Rusije, Kine, SAD, Francuske i Velike Britanije održe satanak „na bilo kojem mjestu u svijetu“.

Preporučujemo za Vas