Kako senatori "ubijaju" vrijeme na suđenju Trampu: Slatkiši, fidžit spiner...

Pravila zabranjuju unošenje mobilnih telefona u salu, a dozvoljene su samo dvije vrste pića: voda i mlijeko
4394 pregleda 3 komentar(a)
Demokrate juče završile iznošenje argumenata, Foto: AP
Demokrate juče završile iznošenje argumenata, Foto: AP

Stotinu senatora koji će odlučiti hoće li predsjednik Donald Tramp biti smijenjen na kraju suđenja u okviru procedure impičmenta u četvrtak su uspjeli da dvadesetak minuta sjede i slušaju argumente demokrata protiv njega.

Donald Tramp
Tramp(Foto: BETA/AP)

Poslanici su polako počeli da izlaze u republikanske i demokratske garderobe iza sale Senata, gdje mogu da telefoniraju i provjere da li su dobili mejlove i sms poruke.

Poslanici su počeli da „šetakju“ nedugo pošto im se član Predstavničkog doma Adam Šif, vodeći demokrata koji izlaže argumente protiv Trampa, zahvalio na pažnji tokom dvadesetak sati u prvih dva dana procesa.

Adam Šif
Šif(Foto: BETA/AP)

„Nisam siguran da li je glavni sudija potpuno svjestan koliko je rijetko i izuzetno da članovi Predstavničkog doma drže pažnju senatora koji mirno sjede satima, ili čak minutima“, rekao je Šif, misleći na Džona Robertsa, koji predsjedava postupkom. Iako svakog jutra dobiju upozorenje od obezbjeđenja Senata, članovi obiju stranaka ne poštuju pravila da sjede i da ne razgovaraju tokom suđenja dok dođe trenutak da kao porotnici glasaju o Trampovoj sudbini.

Pravila takođe zabranjuju unošenje mobilnih telefona u salu, a dozvoljene su samo dvije vrste pića: voda i mlijeko.

Elizabet Voren
Senatorka Elizabet Voren(Foto: Julio Cortez)

Za slučaj da im „padne šećer“, spasonosno rješenje je sto sa slatkišima, tradicija koja datira od 1965. godine.

Praksa koju je uveo tadašnji senator Džordž Marfi, republikanac iz Kalifornije, još traje.

Sto pun čokoladica je trenutno pod nadzorom senatora Patrika Tumija, republikanca iz Pensilvanije, koji tu ključnu dužnost obavlja od 2015.

Na suđenju Bilu Klintonu 1999. zato što je lagao o aferi sa bivšom pripravnicom Monikom Luinski, „slatki“ posao čuvanja stola obavljao je senator Rik Santorum iz Pensilvanije.

Neki republikanci koji su ostali da sjede, pronašli su drugi način da „ubiju“ vrijeme - igračkom poznatom kao fidžit spiner koja im je podijeljena na jednom privatnom ručku prije saslušanja.

Fidžit spiner
Fidžit spiner (Ilustracija)(Foto: Shutterstock)

Suđenje Trampu je izazov za demokrate koje se bore za nominaciju svoje stranke jer ih veže za Vašington dok se približava preliminarno glasanje u Ajovi i Nju Hempširu.

U Senatu, koji je pod kontrolom republikanaca, demokrate su juče, u svojstvu tužilaca, posljednjeg dana iznošenja argumenta, saopštile da se Tramp neprimjereno miješao u istragu Kongresa o njegovim poslovima sa Ukrajinom.

Senator Lindzi Grejem
Senator Lindzi Grejem(Foto: BETA/AP)

Demokratski menadžeri iz Predstavničkog doma pokušavaju da ubijede senatore i američku javnost da je Tramp kriv po optužbi za opstrukciju Kongresa zato što je uskraćivao ključne svjedoke i dokumenta u istrazi.

Predstavnički dom, u kojem demokrate imaju većinu, opozvao je Trampa prošlog mjeseca na osnovu te optužbe i odvojene optužbe da je zloupotrijebio položaj time što je navodno pokušavao da primora vladu Ukrajine da ocrni bivšeg potpredsjednika Džoa Bajdena, favorita za predsjedničku nominaciju demokrata na izborima 2020.

Na suđenju u Senatu, trećem takvom procesu u istoriji SAD, biće odlučeno hoće li Tramp biti smijenjen s vlasti, manje od deset mjeseci prije nego što se suoči sa reizborom.

Tramp odbacuje optužbe, a republikanski saveznici tvrde da njegovi postupci nemaju dovoljnu težinu da bi bio smijenjen.

Kada demokrate završe sa iznošenjem argumenata, Trampov pravi tim ima do 24 sata tokom tri dana da iznese odbranu. Potrebne su dvije trećine glasova da bi bio smijenjen i očekuje se da će ga republikanci u Senatu osloboditi.

Predsjednik se juče žalio da će njegovi advokati morati da počnu iznošenje argumenata danas, kada niko ne gleda televiziju.

Adam Šif je rekao da je Tramp koristio američku spoljnu politiku za lični interes i da će, ako ne bude smijenjen, to otvoriti vrata za „puno štete“ u narednim mjesecima.

„Zato ga morate proglasiti krivim, zato što je istina bitna. U suprotnom smo izgubljeni“, rekao je Šif u završnoj riječi u četvrtak.

Bonus video: