Koronavirus se i dalje širi: Trka s vremenom da se obuzda epidemija

Apotekama u Vuhanu ponestaju zalihe, a bolnice su pune nervoznih građana koji zahtijevaju da budu pregledani
5037 pregleda 2 komentar(a)
Iz bolnice u Vuhanu, Foto: AP
Iz bolnice u Vuhanu, Foto: AP

Kina je zatvorila djelove Velikog zida i obustavila javni saobraćaj u deset gradova blokirajući milione ljude na početku novogodišnjih praznika, dok vlasti pokušavaju da obuzdaju virus koji je usmrtio 26 osoba i zarazio više od 800.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je proglasila novi koronavirus „hitnom situacijom u Kini“, ali je odlučila da ne proglasi vanredno stanje na međunarodnom nivou.

Osim ograničenja putovanja i javnih okupljanja, Kina je najavila uvođenje strožih mjera, objavila je državna televizija, pozivajući se na sastanak Državnog savjeta.

"Širenje virusa nije zaustavljeno … lokalne vlasti bi trebalo da preuzmu veću odgovornost i imaju snažniji osjećaj hitnosti“, objavio je javni servis CCTV.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da organizuje vojno-medicinske eksperte da pomognu u borbi protiv virusa.

Većina slučajeva i sve žrtve su u Kini, ali su otkriveni i na Tajlandu, Vijetnamu, Singapuru, Japanu, Južnoj Koreji, Tajvanu, Nepalu i Sjedinjenim Državama.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti saopštio je juče da ima 63 pacijenta pod nadzorom, i dva potvrđena slučaja.

Koronavirus
Koronavirus(Foto: Graphic news)

Novi identifikovani koronavirus je izazvao uzbunu zato što je prerano da bi se utvrdilo koliko je opasan i koliko brzo se širi. Simptomi uključuju groznicu, teško disanje i kašalj. Većina žrtava su starije osobe, saopštila je SZO.

Vjeruje se da je virus potekao sa pijace u Vuhanu, gdje se ilegalno trgovalo divljači. Preliminarno istraživanje pokazuje da je prenesen sa zmije na čovjeka.

Vuhan, grad od 11 miliona stanovnika i susjedni Huangang, od sedam miliona, su u karantinu. Skoro svi letovi na aerodromu u Vuhanu su otkazani. Aerodromi širom svijeta su pojačali kontrolu putnika iz Kine.

Osim djelova Velikog zida od danas su zatvoreni neki hramovi, kao i Zabranjeni grad, najpopularnija turistička atrakcija u Pekingu.

U Šangaju je zatvoren zabavni park Diznilend, koji dnevno može da primi 100.000 posjetilaca i koji je bio rasprodat tokom prošlogodišnjih praznika. Otkazane su i filmske premijere, a Mekdonalds je prekinuo rad u pet gradova u provinciji Hubej.

Građani Šangaja čekaju u redu da kupe maske
Građani Šangaja čekaju u redu da kupe maske(Foto: Reuters)

Apotekama u Vuhanu ponestaju zalihe, a bolnice su pune nervoznih građana koji zahtijevaju da budu pregledani, prenio je Rojters.

Državni dnevni list „Čangđiang“ je objavio da gradske vlasti žure da do ponedjeljka izgrade bolnicu sa hiljadu kreveta.

"Toliko je vijesti, toliko podataka, svakih 10 minuta nešto novo, zastrašujuće je, posebno za nas u teško pogođenoj oblasti“, izjavila je Lili Đin (30) iz Vuhana, putem telefona za Rojters.

SZO je u četvrtak saopštila da je „malo prerano“ da se situacija proglasi vanrednom na globalnom nivou, što bi od država zahtijevalo da pojačaju odgovor.

Neki eksperti vjeruju da virus nije opasan kao onaj koji je 2002-03. izazvao teški akutni respiratorni sindrom (SARS), koji se takođe pojavio u Kini i ubio skoro 800 ljudi, ili onaj koji je izazvao bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS), koji je od 2012. odnio više od 800 života.

Još ne postoji poznata vakcina niti određeni način liječenja.

"U toku su neka ispitivanja u vezi sa vakcinom za MERS. I mogli bismo u nekom stadijumu vidjeti da li ti tretmani i vakcine imaju isti efekat na novi koronavirus“, rekao je juče portparol SZO Tarik Jašarević.

Biotehnološka kompanija Gilijad Sajensis je saopštila da provjerava da li bi mogao biti korišten njen eksperimentalni tretman za ebolu. U međuvremenu, tri istraživačka tima počinju rad na vakcinama, saopštila je Koalicija za epidemiološke inovacije u stanjima pripravnosti.

Očekuje se da virus podrije rast Kine nakon višemjesečnih ekonomskih briga zbog trgovinskih tenzija sa SAD, što obeshrabruje strane kompanije koje tamo posluju, navodi Rojters.

Bonus video: