ANKETA "NJUJORK TAJMSA"

Trka za nominaciju među demokratama: Ankete daju prednost Sandersu u Ajovi

Izbori u Ajovi održavaju se 3. februara i prvi su u dugom procesu izbora stranačke nominacije za američke predsjedničke izbore krajem godine
1391 pregleda 0 komentar(a)
Sanders, Foto: AP
Sanders, Foto: AP

Deset dana prije prvih predizbora za kandidata Demokratske stranke za predsjedničke izbore u ovoj godini, u državi u Ajovi ankete prednost daju senatoru Vermonta Berniju Sandersu, a potom slijede bivši gradonačelnik Saut Benda, Pit Butidžidž, bivši američki potpredjsednik Džo Bajden i senatorka Masačusetsa, Elizabet Voren.

Izbori u Ajovi održavaju se 3. februara i prvi su u dugom procesu izbora stranačke nominacije za američke predsjedničke izbore krajem godine.

Prema anketi Njujork tajmsa, Berni Sanders ima prednost, a podržava ga 25 odsto demokratskih glasača. Slijedi Butidžidž iz Indijane (18 odsto), bivši potpredsjednik Džo Bajden (17 odsto), a zatim Vorenova (15 odsto).

Za razliku od Bajdena, čija se popularnost ne mijenja, Butidžidž je u posljednje vrijeme u porastu, prenosi RTS.

Poslije više od godinu dana kampanje, pokazuje se neizvjesnost u trci za nominaciju za lidera Demokrata, ocjenjuje Njujork tajms.

Sandersova pobjeda u Ajovi, u kojoj ga je pobijedila Hilari Klinton na prethodnim izborima prije četiri godine, mogla bi da znači veliki povratak za 78-ogodišnjeg političara koji je prošlog oktobra doživio srčani udar.

Ako pobijedi na sledećim izborima u Nju Hempširu, gdje će se birati poslije Ajove, Sanders bi bio bliži nominaciji, procjenjuje Njujork tajms, koji podsjeća da milijarder Majkl Blumberg, koji je na kampanju potrošio više od 260 miliona dolara, čeka takozvane predizbore u "super utorak" početkom marta da se upiše u demokratsku trku za glasače.

Prema anketi Njujork tajmsa, Pit Butidžidž ima najveće šanse za pobjedu protiv Trampa, a slijedi ga Bajden.