Prkoseći Trampu, Džonson dao zeleno svjetlo Huaveju

Prkoseći najbliskijem savezniku u korist Kine uoči Bregzita, Džonson je kazao da će „vioskorizičnim prodavcima” kao što je Huavej biti dozvoljeno da učestvuju u izgradnji „neosjetljivih” djelova 5G mreže
4125 pregleda 0 komentar(a)
Boris Džonson, Foto: AP
Boris Džonson, Foto: AP

Britanski premijer Boris Džonson dozvolio je juče kompaniji Huavej da ima ograničenu ulogu u britanskoj 5G mobilnoj mreži, poremitivši na taj način pokušaje Sjedinjenih Država da isključe kineskog telekomunikacionog giganta iz komunikacionih mreža nove generacije na Zapadu.

Prkoseći najbliskijem savezniku u korist Kine uoči Bregzita, Džonson je kazao da će „vioskorizičnim prodavcima” kao što je Huavej biti dozvoljeno da učestvuju u izgradnji „neosjetljivih” djelova 5G mreže.

Takve visokorizične kompanije će biti isključene iz rada na osjetljivom jezgru, gdje će se procesuirati podaci, i biće im zabranjen pristup svim kritičnim mrežama i lokacijama poput nuklearnih postrojenja i vojnih baza.

Ovako eksplicitno britansko odbacivanje tvrdnji SAD da bi Huavej mogao biti iskorišten za krađu tajni Zapada razočarao je administraciju Donalda Trampa, ali ga pozdravila kineska kompanija, koju je 1987. godine osnovao bivši inženjer Narodne oslobodilačke armije.

„Ne postoji bezbjedna opcija u kojoj nepouzdane kompanije mogu kontrolisati bilo koji dio 5G mreže”, kazao je jedan zvaničnik Trampove administracije.

„Radujemo se saradnji sa Britanijom u cilju isključivanja komponenti nepouzdanih kompanija iz 5G mreža”, kazao je zvaničnik za Rojters.

Mreža 5G, koja će ponuditi mnogo brži protok podataka i postati okosnica mnogih industrija i mreža, smatra se jednom od najvećih inovacija od nastanka interneta, navodi Rojters.

U stavu koji pojedini porede sa hladnoratovskom netrpeljivošću prema Sovjetskom Savezu, SAD su zabrinute da bi zahvaljujući 5G Kina mogla doći do tehnološke dominacije koja bi definisala geopolitiku 21. vijeka.

Međutim, kao jedan od najvećih centara za kineske investicije, trgovinu i bankarstvo u Evropi, Britanija je stala na stranu Pekinga u jednom od najvećih javnih raskida sa Vašingtonom posljednjih decenija, ističe Rojters.

„Plašim se da se London oslobodio Brisela samo da bi predao suverenitet Pekingu”, kazao je republikanski senator Tom Koton dodajući da treba uraditi novu procjenu razmjene obavještajnih podataka sa Britanijom.

„Dozvoliti Huaveju da gradi britansku 5G mrežu danas je kao dozvoliti KGB da gradi telefonsku mrežu za vrijeme Hladnog rata”, kazao je Koton.

Iz Huaveja, najvećeg proizvođača telekomunikacione opreme na svijetu, tvrde da SAD žele da opstruiraju njihov rast jer nijedna američka kompanija ne može da ponudi isti rang tehnologije po konkurentnoj cijeni.

„Na ovaj način Britanija dobija pristup vodećoj svjetskoj tehnologiji i obezbijeđeno je konkurentno tržište”, kazao je potpredsjednik Huaveja Viktor Žang.