INSTITUT U MELBURNU USPIO DA IZOLUJE VIRUS U LABARATORIJI

Australijanci spašavaju svijet od zaraze: Veliki korak ka vakcini za koronavirus

Ovo otkriće moglo bi biti ključno u procesu razvijanja vakcina jer će sad naučnici moći testirati bilo koje vakcinu protiv laboratorijske verzije virusa
10556 pregleda 4 komentar(a)
Koronavirus, Foto: Twitter
Koronavirus, Foto: Twitter

Australijski naučnici izolovali su koronavirus u laboratoriji.

Ovo otkriće moglo bi biti ključno u procesu razvijanja vakcina jer će sad naučnici moći testirati bilo koje vakcinu protiv laboratorijske verzije virusa, prenosi ABC.

Stručnjaci kažu da je virus sve više nalik SARS-u kao i da bi mogao zaraziti desetine hiljada ljudi.

Ovo je prvi put da su naučnici uspjeli razviti koronavirus u laboratoriji izvan Kine, prije ovoga bio je samo jedan slučaj kineskih naučnika koji su u laboratoriju uspjeli samo detektovati genetski kod virusa.

Ovaj poduhvat australijskih naučnika sa Doerti instituta u Melburnu puno je bitniji jer bi na temelju njihova istraživanja moglo biti jasno hoće li neka buduća vakcina efikasno djelovati protiv virusa.

Svoje će otkriće odmah podijeliti sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom koja će podatke podijeliti laboratorijima širom svijeta koji su uključeni u razvoj vakcina za virus koji se proširio iz Kine.

Australijski naučnici su razvili koronavirus u laboratoriji od pacijenta koji je zaražen prošlog petka.

-Imamo ga, fantastično! - rekao je zamjenik direktora instituta Majk Katon, dodavši kako je ovo otkriće od vitalne važnosti te da bi moglo postati ključni dio u procesu razvijanja vakcine.

"Radili smo 12 sati na dan, ponekad i do 2 ujutro. No bili smo spremni, zato je i osnovan ovaj institut, to je njegov zadatak. Od petka kad smo izolovali virus iz zaraženog pacijenta pa do utorka, uspjeli smo detektirati koronavirus, sekvencionirati ga i izolovati" rekao je dr Džulijan Drus s instituta u Melbourneu.

- To što imamo pravi virus, ne samo genetski kod kao što je bio slučaj u kineskoj laboratoriji, vrlo je je bitna stvar jer sad možemo izvoditi razne testove i metode i upoređivati rezultate - dodali su s instituta.

Preporučujemo za Vas