Borba protiv 17 požara u Kaliforniji, evakuisano 50.000 ljudi

Požar u oblasti Redinga, oko 370 kilometara sjeverno od San Franciska, odnio je pet života i uništio više od 500 zgrada
0 komentar(a)
Kalifornija požar, Foto: Beta-AP
Kalifornija požar, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 29.07.2018. 18:47h

Zbog požara koji bjesne širom Kalifornije, oko 50.000 ljudi evakuisano je iz svojih kuća, saopštili su zvaničnici kalifornijske vatrogasne-spasilačke službe.

Portparolka kalifornijskog Ministarstva za šumarstvo i zaštitu od požara Lin Tolmačof izjavila je da se 12.000 vatrogasaca bori protiv 17 velikih požara u Kaliforniji, prenosi AP.

Prema njenim riječima, u toj američkoj saveznoj državi je do sada ove godine zabilježeno znatno više požara nego u istom periodu prošle godine, pri čemu najgori dio sezone požara tek dolazi.

Požar u oblasti Redinga, oko 370 kilometara sjeverno od San Franciska, odnio je pet života i uništio više od 500 zgrada, spalivši površinu od 360 kvadratnih kilometara, piše Tanjug.

Kako je juče izvijestio BBC, pozivajući se na lokalnog vatrogasnog zvaničnika, požari koji bjesne u kalifornijskom okrugu Šasta, u kombinaciji s jakim vjetrovima, formirali su "vatrene tornade", koji čupaju drveće i prevrću automobile.

Iz lokalne vatrogasne službe upozorili su da se predviđa da će u ostatku nedjelje preovladavati toplo i suvo vrijeme, što bi moglo da pogorša situaciju s požarima.

Lokalne novine su izvijestile da se tri osobe vode kao nestale.

Smrtonosni požari u Sjevernoj Kaliforniji uništili su više od 500 objekata i prijete da unište na hiljade već četvrti dan zaredom.

Vatrogasci se i dalje bore s vatrenom stihijom, a dosad je ugašeno samo pet odsto požara.

Preporučujemo za Vas