Nastavljene operacije Iraka i međunarodne koalicije protiv Islamske države

Pauza je nastala usled povećanih napetosti posle američkog napada dronom u Bagdadu u kome je ubijen visoki iranski general
1250 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Beta-AP
Ilustracija, Foto: Beta-AP

Zajedničke vojne operacije Iraka sa međunarodnom koalicijom predvođenom SAD-om protiv Islamske države nastavljene su poslije skoro tronedeljne pauze, saopštila je danas iračka vojska.

Pauza je nastala usled povećanih napetosti posle američkog napada dronom u Bagdadu u kome je ubijen visoki iranski general.

Kako se navodi, zajedničke operacije se nastavljaju zbog prijetnje ekstremista Islamske države koji se nalaze u uporištima u djelovima sjevernog Iraka.

U saopštenju se takođe nagovještava da Bagdad ne odustaje od namjere da reorganizuje svoje vojne odnose sa SAD-om.

"U svjetlu nastavljenih aktivnosti terorističke grupe (Islamske države) u mnogim djelovima Iraka i da bi se iskoristilo preostalo vrijeme međunarodne koalicije prije nego što se organizuje novi odnos odlučeno je da sprovodimo zajedničke aktivnosti", navodi se u saopštenju iračke vojske.

Saopštenje je izdato iz kancelarije vrhovnog komandanta oružanih snaga, a tu ulogu ima Adil Abdul Mahdi koji je premijer.

Koalicija je prekinula operacije podrške iračkim snagama u borbi protiv ekstremista Islamske države 5. januara kada je u američkom napadu dronom ubijen iranski general Kasem Solejmani i visoki irački komandant paravojne grupe Abu Mahdi al-Muhandis, na teritoriji Iraka, što je izvalo bes iračkih zvaničnika.

Irački poslanici usvojili su rezoluciju da se proteraju strane trupe iz Iraka poslije američkog napada. Medjunarodna koalicija se tada usmerila na zaštitu vojnog osoblja zbog straha od iranskog kontra napada.

Iako ima znakova smirivanja situacije odlazeći premijer Abdul-Mahdi nastavlja da govori da američke trupe treba da se povuku iz Iraka i kaže da se preduzimaju koraci da se taj proces ubrza.

Bonus video: