Požari u Australiji šire se ka Kanberi

Komesarka Agencije za vanredne situacije Džordžina Vilan kazala je da požari sami generišu posebne vremenske prilike i da u kombinaciji s pravcem vjetra doprinose intenzitetu vatrene stihije
939 pregleda 0 komentar(a)
Požari u Australiji, Foto: Beta
Požari u Australiji, Foto: Beta

Visoke temperature i jak vjetar danas podstiču širenje požara nadomak australijske prijestonice Kanbere, glavni autoput je zatvoren i izdato je upozorenje da evakuacija iz pojedinih djelova grada nije bezbjedna, javlja Rojters.

Nebo iznad prijestoničkog autoputa Monaro je narandžasto-crvene boje zbog nekontrolisanog plamena koji je zahvatio površinu od preko 35 hiljada hektara.

Komesarka Agencije za vanredne situacije Džordžina Vilan kazala je da požari sami generišu posebne vremenske prilike i da u kombinaciji s pravcem vjetra doprinose intenzitetu vatrene stihije.

Na cijelom području Kanbere proglašeno je vanredno stanje kao nužna mjera zbog izuzetno visokih temperatura i jakog vjetra koji će, prema prognozama, potrajati tokom cijelog vikenda.

Rojters podsjeća da je ovo prvo vanredno stanje o ovoj oblasti od 2003. godine, kada je četvoro ljudi izgubilo život, a 500 stambenih objekata nestalo u požarima.

Vatra bjesni i nešto dalje, južno od Kanbere, u državi Novi Južni Vels, gdje se 22. januara srušio avion za gašenje požara, pri čemu su poginula trojica američkih vatrogasca.

Prema prognozama, u nedjelju se očekuju temperature i do 40 stepeni, zbog čega je izdato upozorenje lokalnom stanovništvu.

Ukupno, preko 60 požara bjesni u Novom Južnom Velsu, a samo jedna trećina je pod kontrolom.

Za područja koja nijesu zahvaćena požarima, meteorološka prognoza najavljuje intenzivnu kišu, a vlasti upozoravaju na moguće "jake poplave opasne po život".

U razornoj višemjesečnoj sezoni požara u Australiji, od septebra do sada, život su izgubile 33 osobe i, kako se procjenjuje, oko milijardu životinja.

Bonus video: