duboko zabrinut" zbog vojne eskalacije na tom području

Gutereš pozvao na obustavu sukoba na sjeverozapadu Sirije

Sirijske snage se danas nalaze nekoliko kilometara od grada Sarakeb u provinciji Idlib, nakon što su morale da se povuku zbog sukoba sa pobunjenicima tokom prethodne noći, navela je opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava
678 pregleda 0 komentar(a)
Antonio Guteres, Foto: BETA
Antonio Guteres, Foto: BETA
Ažurirano: 01.02.2020. 18:28h

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je danas na "neposrednu obustavu" sukoba na sjeverozapadu Sirije i dodao da je "duboko zabrinut" zbog vojne eskalacije na tom području.

Snage sirijskog predsednika Bašara el Asada uz podršku ruskog ratnog vazduhoplovstva od 16. decembra su pojačale bombardovanje tog područja dok se na tlu vode borbe s džihadistima i pobunjenicima, uprkos najavljenom primirju.

Sirijske snage se danas nalaze nekoliko kilometara od grada Sarakeb u provinciji Idlib, nakon što su morale da se povuku zbog sukoba sa pobunjenicima tokom prethodne noći, navela je opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Gutereš je ponovio da su "neprihvatljivi" napadi na civile i civilne infrastrukture.

"Vojne operacije svih strana, uključujući i one protiv terorističkih grupa, moraju da poštuju pravila međunarodnog humanitarnog prava, što podrazumijeva zaštitu civila i civilnih objekata", naveo je generalni sekretar UN.

Idlib je pretežno pod kontrolom džihadističke grupe Hajat Tahrir al Šam i drugih pobunjenika. Vlasti koje kontrolišu oko 70 odsto sirijske teritorije saopštile su u nekoliko navrata da su riješene da povrate kontrolu i nad Idlibom.

Više od 380.000 ljudi poginulo je od početka rata u Siriji. Konflikt je počeo represijom na proteste opozicije u martu 2011. godine, a tokom godina je postajao složeniji sa učešćem stranih zemalja i raznih džihadističkih grupa.

Preporučujemo za Vas