Broj žrtava koronavirusa premašio broj žrtava SARS-a

Za samo jedan dan u Kini je prijavljeno gotovo 3.000 novih slučajeva koronavirusa
2349 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz grada Vuhana u Kini odakle je krenula zaraza, Foto: BETA/AP, BETA/AP, BETA/AP
Detalj iz grada Vuhana u Kini odakle je krenula zaraza, Foto: BETA/AP, BETA/AP, BETA/AP

Broj žrtava koronavirusa porastao je na 362, čime je premašen broj žrtava SARS-a iz 2003. godine. Tada je od SARS-a u Kini preminulo 349 osoba, podsjeća CNN. Inače, od posledica koronavirusa u Kini dosad je umrlo više 361 pacijenta, a na Filipinima jedan. Zaraženo je više od 17.000 ljudi. Izvan Kine je potvrđeno da je 150 ljudi zaraženo.

U Vuhanu u pokrajini Hubei, centru zaraze, otvara se bolnica sa hiljadu kreveta koja je napravljena za samo osam dana, a planirano je da druga bude gotova za dva dana. Vlasti u Pekingu šalju zalihe preko potrebnog medicinskog materijala u pokrajinu Hubei, a prije svega nedostaju maske.

Za samo jedan dan u Kini je prijavljeno gotovo 3.000 novih slučajeva koronavirusa i još 57 preminulih osoba, najviše u pokrajini Hubei, podaci su Nacionalne zdravstvene komisije.

U Vuhanu će vojska predati vlastima bolnicu, prvu izgrađenu samo za zaražene od koronavirusa, prenosi RTS.

Ona se prostire na 34.000 kvadratnih metara, a primiće prve pacijente. Inspekciju pred otvaranje je izvršila Si Sun koja je na čelu vladine grupe za kontrolu epidemije virusa u pokrajini Hubei. Izrazila je uvjerenje da će se dobiti bitka sa virusom i zamolila medicinsko osoblje da vodi računa o sebi.

"Stručnjaci u našem timu imaju dobro profesionalno iskustvo, posebno u virusologiji i mikrobiologiji, obavljali su prevencije i kontrole velikih infektivnih bolesti već mnogo puta do sada. Osim rada u bolnici mi ćemo ići i na teren radi poboljšanja brzine otkrivanja i skrininga sumnjivih slučajeva virusta", kaže član medicinskog tima kineske armije Džang Šoufeng.

"Uvjereni smo i odlučni da sprovedemo direktivu predsjednika Sija koja se tiče centralizacije pacijenata, stručnjaka, resursa i liječenja i da ćemo dobiti bitku sa epidemijom virusa", naglašava direktor nove bolnice Huošenšan Džang Sibing.

U pokrajini Hubei je u sjedištu za kontrolu i liječenje epidemije saopšteno da će biti realizovana centralizovana izolacija za sve osobe za koje se sumnja da su zaražene a proces skrininga i dijagnostikovanja će biti pojednostavljen i skraćen, što je više moguće.

"Ovdje mi je dobro, zadovoljan sam medicinskog njegom. Mogu da otvorim prozor i udahnem svež vazduh. Hrana je dobra", kaže jedan od pacijenata.

Iz cijele Kine poslato je 68 medicinskih timova sa više od 8.300 osoblja u centralnu pokrajinu Hubei u želji da se pomogne i zaustavi širenje koronavirusa. Stigli su iz drugih regiona, institucija i vojske. Šalju se i dodatne zalihe medicinskog materijala.

Lideri svjetskih sila pružaju podršku Kini i šalju pomoć. Premijer Kanade Džastin Trido tvrdi da nema mjesta za diskriminaciju kineske zajednice u njegovoj zemlji. Italija je prva evropska zemlja koja je uspjela da izoluje korona virus.

U Kini vlada očekuje pad potršnje, prihoda u turističkom sektoru i u aviosaobraćaju što su problemi sa kojima se suočava druga ekonomija svijeta. Zarad stabilnosti kineska vlada će danas prebaciti privredi 174 milijarde dolara.

Prva kineska velika avio-kompanija, China Eastern Airlines, obustavlja letove za SAD.

Otkazali su letove iz Šangaja do Los Anđelesa i do Njujorka sve do 10. februara, pozivajući se na nedavni zdravstveni incident.

Treći slučaj koronavirusa potvrđen je u Indiji, a 11 ih je potvrđeno u SAD-u.

Stotine medicinskih radnika u Hongkongu jutros štrajkuju zahtijevajući potpuno zatvaranje granice s Kinom, kako bi se smanjio rizik od koronavirusa, prenosi Indeks.

Bonus video: