Izbori za demokratskog kandidata na izborima u SAD: Kašnjenje, odlaganje, podsmijeh Republikanaca

Portparolka stranke u toj saveznoj državi Mendi MeKlur saopštila je kako je problem nastao u prenosu podataka, te kako nije riječ o tehničkom problemu ili hakerskom napadu
2177 pregleda 0 komentar(a)
Po anketama Sander je pretekao Bajdena, Foto: AP
Po anketama Sander je pretekao Bajdena, Foto: AP

Američki demokratski izbori u ponedjeljak su u saveznoj državi Ajovi krenuli problematično, s odlaganjem objave rezultata jer stranka provjerava "nedosljednosti" u dobijenim podacima s birališta, prenosu Hina.

Birači su stigli na više od 1,6 hiljada lokacija širom Ajove, prve savezne države koja će birati demokratskog protivkandidata predsjedniku Donaldu Trumpu na izborima u novembru.

Demokrate Ajove su objavili kako "provjeravaju kvalitet" rezultata te da su pronašli "nedosljednosti" pri dobijanju podataka s biračkih mjesta.

Portparolka stranke u toj saveznoj državi Mendi MeKlur saopštila je kako je problem nastao u prenosu podataka, te kako nije riječ o tehničkom problemu ili hakerskom napadu. Dio analitičara tvrdi kako bi se objava konačnih rezultata mogla odložiti za nekoliko dana.

Voditelj Trampove kampanje Bred Parskal iskoristio je tu situaciju kako bi napao političke suparnike svog šefa.

"Katastrofa Demokratske stranke. Ne mogu organizovati ni glasanje, a žele voditi vladu. Ne hvala", napisao je na svom Tviter profilu.

Glasači Ajove izašli su na biračka mjesta kako bi odlučili između 11 demokratskih kandidata, predvođenih favoritima Bernijem Sandersom, Džoom Bajdenom, Elizabet Varen i Pitom Butidžidžom

Na nekim lokacijama su zabilježene velike gužve, a birališta su s procesom glasanja, specifičnim za Ajovu, krenuli u 19 sati po lokalnom vremenu.

Ruralna Ajova prvi je ispit u borbi demokrata za nominaciju za izbore 3. novembra.

Nakon više od godine dana kampanje i potrošenih 800 miliona dolara, rezultati u Ajov pružiće dio odgovora stranci koja pokušava odrediti put kojim u u novembru žele pobijediti Trampa.

Građani su se u ponedjeljak okupili na skupovima održanim u crkvama, školama, knjižarama, čak i privatnim kućama, a svoju politički odabir iskazivali su grupisanjem u prostorijama u "ćoškovima" koji pripadaju njihovom favoritu. Obično se organiziraju dva kruga glasanja.

Nakon prvog kruga ostaju u igri samo kandidati koji su okupili dovoljno pristalica (obično 15 posto prostorije).

Pristalice drugih kandidata mogu se u drugom krugu pridružiti onima koji su još u utrci, mogu pokušati uvjeriti dovoljno pristalice eliminisanih kandidata da im se pridruže kako bi se njihov kandidat 'vratio u život' ili se mogu suzdržati od glasanja.

Ajova ima samo tri miliona stanovnika i daje zanemariva 42 delegata za demokratsku konvenciju (oko jedan posto) koja u konačnom broju bira demokratskog kandidata za predsjednika, ali je važna jer određuje zamah za političku trku u većim državama.

Nakon te savezne države uslijediće glasanje u Nju Hempširu, Nevadi i Južnoj Karolini kasnije u februara.

Ko god da ostane u utrci do takozvanog "super utorka" 3. marta, kad će glasati 15 saveznih država, suočiće se i s milijarderom i bivšim gradonačelnikom Njujorka Majkom Blumbergom koji je odlučio preskočiti prve savezne države kako bi se koncentisao na one koje daju više delegata.

Sanders, koji je gotovo pobijedio Hilari Klinton na predizborima 2016. godine, preskočio je Džoa Bajdena u anketama u Ajovi uoči glasanja. Voren i Butidžidž zaostaju za tim dvojcem, no velik dio birača u Ajovi je neodlučan oko toga za koga će glasati.

U Ajovi očekuju rekordnu izlaznost, veću od 240.000 glasača koji su stigli na skupove 2008. tokom euforije zbog kandidature Baraka Obame.

Bonus video: