SPOR S OPŠTINOM OKO POREZA

Hamas pozvao na intifadu: Izrael poveo vjerski rat protiv Palestinaca i islamskih i hrišćanskih svetih mjesta

Favzi Barhum, portparol Hamasa koji kontroliše pojas Gaze, rekao je da spor između crkvi i izraelskih vlasti ilustruje "opasne posljedice odluka predsjednika SAD Donalda Trampa i politike njegove administracije", dodavši da su one "usmjerene na palestinsku egzistenciju i prava Palestinaca i jačaju rasističku i ekstremističku jevrejsku državu"
1 komentar(a)
Crkva Svetog groba, Jerusalim, Foto: Reuters
Crkva Svetog groba, Jerusalim, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.02.2018. 15:19h

Islamski ekstremistički pokret Hamas pozvao je danas na eskalaciju intifade, pobune protiv izraelske okupacije, jer je Crkva Svetog groba u Jerusalimu zatvorena drugi dan zaredom zbog spora s jerusalimskom opštinom oko poreza

Hamas je naveo da je Izrael poveo "vjerski rat protiv Palestinaca i islamskih i hrišćanskih svetih mjesta".

U nedjelju su crkveni velikodostojnici objavili da zatvaraju crkvu do daljnjeg u znak protesta što jerusalimska opština nastoji da oporezuje crkvenu imovinu koja ne služi za molitvu, kao i zbog nacrta zakona koji se razmatra u parlamentu o konfiskaciji crkvene zemlje prodate privatnicima, prenijeli su izraelski mediji.

Favzi Barhum, portparol Hamasa koji kontroliše pojas Gaze, rekao je da spor između crkvi i izraelskih vlasti ilustruje "opasne posljedice odluka predsjednika SAD Donalda Trampa i politike njegove administracije", dodavši da su one "usmjerene na palestinsku egzistenciju i prava Palestinaca i jačaju rasističku i ekstremističku jevrejsku državu".

Tramp je 6. decembra saopštio da priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela, a prošle nedjelje je Vašington najavio da će u maju preseliti američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

"Vrujeme je da predsjednik Tramp i njegova administracija shvate posljedice svojih ohrabrenja izraelske politike okupacije i ekskluzivnosti u Jerusalimu", ocijenio je generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Saeb Erekat.

Portparol Vlade Jordana Muhamed Momani rekao je da je kraljevina odbacuje "sistematske" mjere izraelskih vlasti da izmijene status kvo u Jerusalimu i apeluje na Izrael da "momentalno povuče odluke donijete protiv crkvi i poštuje obaveze kao okupaciona sila u istočnom Jerusalimu u skladu s međunarodnim pravom".

Odgovarajući na ocjenu jerusalimskog patrijarha Teofila Trećeg da su najave grada skandalozne, kao i naredbe da se otme crkvena imovina, gradonačelnik Jerusalima Nir Barkat je rekao da će se oporezivati samo imovina koja služi za biznis.

"Crkva Svetog groba, kao ostala mjesta vjeropispovijesti, a koja pripada svim crkvama je izuzeta od poreza, to se ne mijenja i nastaviće se tako", rekao je Barkat.

Na osnovu sporazuma između crkvi - Grčko-pravoslavne, Rimokatoličke i Jermensko-apostolske i države, koji je važio decenijama, jerusalimska opština nije mogla da ubira porez od hrišćanskih institucija. Međutim, nedavno je grad odlučio, pozivajući se na eksperta za međunarodno pravo, da se može izuzeti samo imovina koja se koristi za" molitve, učenje o religiji i potrebe koje iz toga proističu".

Barkat je rekao da crkve duguju više od 186 miliona dolara poreza na komercijalne operacije. Izraelski poslanici su zbog zatvaranja Crkve Svetog groba odložili na nedjelju dana debatu o predlogu zakona koji će omogućiti konfiskaciju crkvene zemlje prodate privatnicima u slučaju da su na toj zemlji podignute kuće.

Preporučujemo za Vas