Jerusalim: Vozilom naletio na izraelske vojnike, 12 povrijeđenih

Nasilje je eskaliralo nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp 28. januara objavio svoj dugo očekivani mirovni plan koji je uveliko u korist Izraela, a koji su Palestinci odbacili
1405 pregleda 1 komentar(a)
Izrael, policija, Foto: BETA/AP
Izrael, policija, Foto: BETA/AP
Ažurirano: 06.02.2020. 09:29h

Palestinski vozač naletio je rano jutros svojim vozilom na grupu izraelskih vojnika u Jerusalimu, povrijedio dvanaestoro, a potom pobjegao, rekla je izraelska vojska.

U međuvremenu je jedan 19-godišnji Palestinac ubijen na Zapadnoj obali u sukobu s izraelskim vojnicima, rekli su zvaničnici u palestinskoj bolnici.

Nasilje je eskaliralo nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp 28. januara objavio svoj dugo očekivani mirovni plan koji je uveliko u korist Izraela, a koji su Palestinci odbacili.

Plan je podstakao pozive izraelskih nacionalista da Izrael anektira djelove Zapadne obale i pojačao napetost u regionu.

Izraelski vojni portparol potpukovanik Jonatan Konrikus rekao je da je jedan od 12 ranjenih vojnika u Jerusalimu zadobio ozbiljne povrede, a ostali lake.

Izraelski policijski portparol Miki Rozenfeld rekao je da se incident smatra terorističkim napadom i da izraelske snage traže napadača.

Devetnaestogodišnji Palestinac ubijen je u sukobima u gradu Dženinu, a još šest osoba je ranjeno.

Prethodnog dana ubijen je jedan dvije godine mlađi Palestinac, takođe u sukobima izraelskih snaga sa demonstrantima na Zapadnoj obali.

"Napadi iz Gaze, napad u Jerusalimu, znaci rastuće neprijateljske aktivnosti u Dženinu. Jučerašnji sukobi u Hebronu. Mi ne pokušavamo da situacija eskalira ali razumijemo složenost i osjetljivost", rekao je Konrikus ali nije direktno povezao talas nasilja sa Trampovim planom.

Danas je takođe izraelska vojska napala tri pozicije Hamasa u pojasu Gaze pošto su tri minobacačke rakete ispaljene na Izrael.

Izvještaja o povredama ni na jednoj strani nije bilo.

Bonus video: