Nova rekorderka: Američka astronautkinja se vratila nakon 328 dana u svemiru

Koh je astronautkinja Američke svemirske agencije NASA, prenosi CNN
4992 pregleda 5 komentar(a)
Koh nakon slijetanja, Foto: BETA/AP
Koh nakon slijetanja, Foto: BETA/AP

Američka astronautkinja Kristina Koh vratila se na Zemlju u četvrtak nakon gotovo godinu boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) čime je postavila ženski rekord boravka u svemiru, objavila je Ruska svemirska agencija Roskosmos, prenosi HINA.

Koh je astronautkinja Američke svemirske agencije NASA, prenosi CNN.

Koh je provela u svemiru 328 dana i spustila se na kosmodrom u stepama Kazahstana u centralnoj Aziji u 9:12 po GMT (10:12 po centralnoevropskom vremenu).

S njom su se prizemljile i njene kolege Luka Parmitano iz Evropske svemirske agencije, te ruski kosmonaut Aleksandar Skvorcov.

Dan 28. decembar bio je 41-godišnjoj Koh 289. proveden u svemiru, čime je premašila rekord koji je držala takođe američka austronautkinja Pegi Vitson (288 dana).

Koh se već upisala u istoriju kao učesnica prve 'ženske' svemirske šetnje koju je u oktobru 2019. obavila s Džesikom Meir, biologinjom mora.

Dva dana prije povratka na Zemlju, Koh je u intervjuu za NBC rekla da će joj najviše nedostajati "mikrogravitacija", prenosi HINA.

"Toliko je zabavno biti na mjestu na kojem možeš skakati s poda do plafona kad god to zaželiš", rekla je uz smijeh.

Koh je potukla rekord koji je držala Pegi Vitson (59), koja je izvela tri svemirske misije, ali je istakla da će Vitson uvijek ostati njena "heroina", njena "mentorka".

Koh sanja da "će nadahnuti buduću generaciju istraživača" svemira.

Prva žena koja je poletjela u svemir bila je sovjetska kosmonautkinja Valentina Tereškova.

Njezin let 1963. godine upisan je u istroiju kao prva svemirska misija koju je obavila jedna žena sama.

Međutim, otkako lansira stručnjake na ISS, Rusija je slala samo muškarce u svemir s izuzetkom Elene Serove 2014. godine.

Dvije kosmonautkinje danas su poslanice u Dumi (donjem domu ruskog parlamenta) izabrane na listi vladajuće stranke Jedinstvena Rusija.

Bonus video: