FBI: Kina najveća prijetnja vladavini zakona u SAD

Šef američke bezbjednosne agencije rekao je da Peking pokušava da ukrade američku tehnologiju "služeći se svim sredstvima"
1397 pregleda 0 komentar(a)
Peking, Foto: AP
Peking, Foto: AP

FBI je Kinu proglasio najvećom prijetnjom vladavini zakona u Sjedinjenim Državama, dok je šef te američke bezbjednosne agencije rekao da Peking pokušava da ukrade američku tehnologiju "služeći se svim sredstvima".

Direktor FBI Kristofer Vrej rekao je na konferenciji za medije da organizacija trenutno ima hiljadu otvorenih istraga po pitanju kineske krađe tehnologije u 56 regionalnih kancelarija.

Šef kontraobavještajne službe Džon Braun rekao je da su uhapsili 24 osobe u 2019. godini, a 19 u 2020. vezano za slučaj kineske krađe.

Na konferenciji u centru za Strateške i međunarodne studije (CSIS) Braun je rekao da FBI vjeruje da "nijedna zemlja nije veća prijetnja od komunističke Kine", prenosi Hina.

Vrej je dodao da se tom prijetnjom i odgovorom na nju treba baviti cijela američka vlada. Samo u 2019. godini, američke su vlasti uhapsile i protjerale dvojicu kineskih diplomata koji su ušli u vojnu bazu u Virdžiniji. Takođe su uhapsili bivše zvaničnike CIA i DIA, koji su špijunirali za Kinu.

Vjeruje se da su kineska nastojanja da ukradu američku tehnologiju, od vojnih tajni pa do medicinskih otkrića, bila dugotrajna i agresivna, ali američki zvaničnici tek su se u 2018. godini počeli detaljnije baviti navodnom kineskom špijunažom u SAD.

Bonus video: